ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η Γερμανία θωρακίζεται απέναντι στους τρομοκράτες

Η Γερμανία θωρακίζεται απέναντι στους τρομοκράτες . Σήμερα άλλαξε ριζικά τη νομοθεσία της με στόχο να προστατεύσει τους πολίτες της όσο μπορεί από τα τρομοκρατικά χτυπήματα .
Η γερμανική βουλή  ψήφισε λοιπόν να φορούν από εδώ και στο εξής το ηλεκτρονικό βραχιόλι  και καταδικασμένοι τρομοκράτες ή ύποπτοι για τρομοκρατικά χτυπήματα  μετά την αποφυλάκιση τους . Μέχρι σήμερα ο νόμος έλεγε ότι ηλεκτρονικό βραχιόλι θα φορούν μόνο οι υπότροποι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων .
Ένας δεύτερος νόμος αφορά τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών στις πτήσεις από και προς τη Γερμανία.  Από σήμερα οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να δίνουν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος σχεδόν όλα τα προσωπικά στοιχεία των επιβατών τους.
Δηλαδή όνομα , επώνυμο , όνομα συνταξιδιωτών , αριθμό αποσκευών , ακόμα και αριθμό πιστωτικής κάρτας!
Ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία,  που υπερψήφισε το νέο νομοθετικό πλαίσιο,  θέλει πριν τις εκλογές να προστατεύσει τη χώρα όχι μόνο από τη διεθνή τρομοκρατία αλλά και από το οργανωμένο έγκλημα που πολλές φορές αποτελεί όχημα για τους τρομοκράτες. Οι νέοι νόμοι προβλέπουν και πολύ αυστηρότερες ποινές φυλάκισης , από πέντε χρόνια και πάνω , για όσους επιτεθούν  για οποιονδήποτε λόγο σε πυροσβέστες , διασώστες και αστυνομικούς.
Σήμερα στη γερμανική βουλή η καγκελάριος έθεσε και ένα ακόμα σημαντικό θέμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής , το Μπρέξιτ.
Η κ. Μέρκελ με τον γνωστό καθαρό τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ξεκαθάρισε ότι “  οι χώρες που είναι  εκτός ΕΕ ,   δηλαδή τα κράτη με στάτους τρίτων, και σε αυτήν την κατηγορία θα ανήκει η Βρετανία σε λίγο καιρό, δεν μπορούν και δεν θα έχουν τα ίδια η περισσότερα δικαιώματα με τα κράτη μέλη της Ένωσης. Και οι 27 και όλοι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί συμφωνούν απολύτως σε αυτό “ είπε η γερμανίδα καγκελάριος . Και τόνισε ακόμα ότι οι Βρετανοί δεν πρέπει να τρέφουν ψευδαισθήσεις για τη μελλοντική τους σχέση με την Ένωση και θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης πως καμία διαπραγμάτευση για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ δεν θα υπάρξει αν δεν καταλήξουν πρώτα σε συμφωνία για τις οικονομικές δεσμεύσεις του Λονδίνου προς τις Βρυξέλλες.
Η σημερινή παρέμβαση της κ. Μέρκελ κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν μια που απόψε στην Ντάουνινγκ Στρήτ συναντώνται Γιούνκερ και Μπαρνιέ με την πρωθυπουργό Μέι για να συζητήσουν το Μπρέξιτ.
Δηλώσεις δεν αναμένεται να γίνουν .
Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει τα δόντια του στην Τουρκία και την καλεί να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα. Γεγονός μάλλον αδύνατον μια που ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος τις  αθρόες συλλήψεις αθώων ανθρώπων . Χθες συνελήφθησαν στην Τουρκία άλλοι 1000 άνθρωποι.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου  Αντόνιο Ταγιάνι είπε ότι η Ευρώπη δεν είναι ισλαμοφοβική ήπειρος και δεν κλείνει την πόρτα στον τουρκικό λαό αλλά δεν μπορεί να δεχτεί τη συνεχή  καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Πολλοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι είναι καιρός να επανεξεταστούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας , ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα  του Ερντογάν. Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ενώ άλλοι εξέφρασαν την άποψη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εγκαταλείψει το 50% του τουρκικού λαού που καταψήφισε με κίνδυνο της ζωής του τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του τούρκου προέδρου.
Η διευρυμένη τελωνειακή ένωση, η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, οι ανταλλαγές σπουδαστών και φοιτητών και η συνεργασία για την ασφάλεια και τη μετανάστευση είναι μερικοί από τους τομείς που θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία Άγκυρας – Βρυξελλών .
Η Ουάσινγκτον Ποστ και ο αρθρογράφος της Ισαάν Θαρόρ παρομοιάζουν τον Μαδούρο με τον Ερντογάν .
Και οι δύο γράφει η εφημερίδα μιλούν για συνωμοσίες που εξυφαίνονται από ξένα συμφέροντα εναντίον τους , προχωρούν σε συλλήψεις  πολιτών χωρίς να έχουν κανένα απτό  στοιχείο εναντίον τους.  Κυβερνούν βαθιά διχασμένες χώρες και κάνουν ό,τι μπορούν για να καταργήσουν όλες τις ανεξάρτητες αρχές .
Υπάρχουν βέβαια και διαφορές γιατί η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα αντιδρά δυναμικά και γιατί ο λαός εκεί πεινάει.
Ο Μαδούρο εμπνέεται από τον Ερντογάν και επιθυμεί να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο τούρκος πρόεδρος . Σε πρόσφατη ομιλία του ο άνθρωπος που έχει βυθίσει τη χώρα του στο χάος , ο άνθρωπος που δολοφονεί αθώους διαδηλωτές και μετά χορεύει στους δρόμους είπε “ Είδατε τι έγινε στην Τουρκία ; Αυτά που έκανε ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα θα σας φανούν μωρουδίστικες πράξεις μπροστά σε αυτά που θα κάνει η βολιβαριανή επανάσταση αν η ακροδεξιά προσπαθήσει να κάνει πραξικόπημα στη Βενεζουέλα” . Ο Μαδούρο μιλάει ακόμα εξ ονόματος της αριστεράς  ,  αυτό είναι από γελοίο μέχρι απόλυτα τραγικό.
Η Ουάσινγκτον Ποστ επισημαίνει ότι και οι δύο ηγέτες , ακόμα και ο Ερντογάν που είναι σαφέστατα πιο ισχυρός στο εσωτερικό της χώρας του , δεν έχουν μεγάλο  πολιτικό μέλλον . Η διεθνής πίεση μεγαλώνει , οι πολίτες στη μία περίπτωση πεινούν και κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους ενώ στην άλλη δεν θα ανεχτούν για πολύ ακόμα να ζουν υπό το φόβο των άδικων καθημερινών συλλήψεων .

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top