ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια βόμβα μολότοφ στην καρδιά της Γερμανικής Δημοκρατίας

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χαρακτηρισμός για το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία  από αυτόν που δίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς : πρόκειται για μία βόμβα μολότοφ που έχει τοποθετηθεί  στην καρδιά της Δημοκρατίας του Βερολίνου .
Είναι ένα  κόμμα που αργά αλλά σταθερά μπόλιασε ένα σύστημα που είχε κτιστεί πάνω στις αρχές της ομοφωνίας και  του συμβιβασμού με αντιπαραθέσεις και διαμάχες .
Και τώρα ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη επιτυχία που έχει ζήσει ποτέ ακροδεξιό κόμμα στη Γερμανία μετά τη δεκαετία του 1950.
Ετοιμάζεται  στις 24 Σεπτεμβρίου να κερδίσει τουλάχιστον 50 έδρες και  να μπει  θριαμβευτικά στην Μπούντεσταγκ .
Το AfD ( Alternative für Deutschland ) ιδρύθηκε πριν από 4 χρόνια  ως ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που ήθελε τη διάλυση της Ευρωζώνης  . Στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα καθαρόαιμο  ξενοφοβικό , ρατσιστικό , ακροδεξιό κόμμα το οποίο στις συγκεντρώσεις του καλεί τους μετανάστες  από την Αφρική να φύγουν από τη Γερμανία και από την Ευρώπη γιατί εδώ δεν έχουν μέλλον .
Επί δεκαετίες κανείς δεν πίστευε πως υπήρχε χώρος στη Γερμανία για ένα σκληρό υπερ- εθνικιστικό κόμμα. Το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας φαινόταν πως είχε  εξαλείψει για πάντα την ακροδεξιά στη χώρα . “ Ιστορικά  “ λέει ο Μπγέρν Χέκε , ένα από τα πιο  δημοφιλή μέλη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία , “ είμαστε ένα από τα πλέον επιτυχημένα νέα  κόμματα της μεταπολεμικής Γερμανίας  και το πιο απαραίτητο “ προσθέτει.
Η παγκόσμια χρονική συγκυρία είναι γεγονός πως ευνόησε το AfD γιατί έγινε μέρος ενός   λαϊκιστικού κύματος που παρέσυρε εκατομμύρια πολίτες στον κόσμο , που έφερε το Μπρέξιτ στη Βρετανία , τον Τραμπ στις ΗΠΑ , τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Είναι και αυτό ένα από τα νέα  δήθεν αντισυστημικά κόμματα που επωφελήθηκαν από τη δυσαρέσκεια των πολιτών και έδωσαν φωνή σε μία μεγάλη μερίδα κόσμου που ένιωθε ότι τους έχουν αφήσει στην τύχη τους οι ελίτ που κυβερνούν .
Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς η Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν θα κατάφερνε  όμως ποτέ να μπει στη γερμανική βουλή αν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ  δεν αποφάσιζε το 2015 να δεχτεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γερμανία.
Αυτό αποτέλεσε   χρυσή ευκαιρία για τους ακροδεξιούς γερμανούς που αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τους φόβους και την ανησυχία που ένιωσαν οι πολίτες για αυτή την “εισβολή των ξένων” . Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι στις συγκεντρώσεις του AfD όταν αναφέρεται  το όνομα της κ. Μέρκελ ακούγονται έντονα γιουχαρίσματα και σφυρίγματα.
Η νίκη της καγκελαρίου θεωρείται σχεδόν σίγουρη , όμως η παρουσία του ακροδεξιού κόμματος στην Μπούντεσταγκ θα δυσκολέψει πολύ την Ανγκελα Μέρκελ στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της.  Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα αναγκαστεί να σχηματίσει τρικομματική κυβέρνηση καταδικάζοντας τη Γερμανία σε μία μεγάλη περίοδο πολιτικής αστάθειας .
Τους τελευταίους 6  μήνες το AfD βλέπει το ποσοστό του να μειώνεται αισθητά και από το 16% που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις τον περασμένο Σεπτέμβρη έχει πέσει στο 9 % σήμερα . Ιδεολογικές διαφορές , προστριβές και εσωτερικές έριδες έχουν αποδυναμώσει το εθνικιστικό κόμμα και είναι πιθανό να πάρει τελικά ακόμα μικρότερο ποσοστό.
Ο δημοσκόπος του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ λέει πως το κόμμα αυτό μπορεί να ισχυρίζεται πως μιλάει εξ ονόματος του γερμανικού λαού , στην πραγματικότητα όμως αποτελεί ισχνή μειοψηφία.
Επίσης ενώ η ρητορική του θυμίζει τον ολλανδό  ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς και τη Μαρίν Λεπέν απευθύνεται σε ένα πιο μορφωμένο κοινό. Σύμφωνα με έρευνα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου αυτοί που υποστηρίζουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι ανώτερου μορφωτικού επιπέδου και δηλώνουν πως δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα . Είναι άντρες και γυναίκες , συνταξιούχοι δάσκαλοι , δικηγόροι , φοιτητές , κομμώτριες , γερμανοί ρωσικής και τουρκικής καταγωγής .
Αντίθετα  με τη γαλλική και ολλανδική ακροδεξιά που τη  στηρίζουν οι άνεργοι και  οι φτωχοί , οι άνθρωποι του περιθωρίου .
Μία από τις πιο σημαντικές δεξαμενές ψηφοφόρων για το AfD είναι οι δυσαρεστημένοι χριστιανοδημοκράτες που θεώρησαν ότι η κ. Μέρκελ έχει κάνει στροφή προς τα αριστερά.
Παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών θύμωσαν όχι μόνο με την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου αλλά και με την απόφαση της να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.
Το τελευταίο διάστημα πολλά από τα μέλη του κόμματος ανησυχούν ότι μέσα σε αυτό έχουν διεισδύσει  και πολλά ακραία ακροδεξιά στοιχεία με αντισημιτικό λόγο. Άτομα που δεν διστάζουν να γράψουν δημοσίως πως οι εβραϊκές οργανώσεις μολύνουν το γερμανικό έθνος.
Οι ηγέτες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία προσπαθούν να σταματήσουν την ακροδεξιά αντισημιτική , αντιισλαμική στροφή του κόμματος τους αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το καταφέρνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά μέλη έχουν στενούς δεσμούς με μία ακραία αντισημιτική οργάνωση της λευκής υπεροχής που παρακολουθείται στενά από τη γερμανική αντικατασκοπεία .

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top