ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο ασυμβίβαστος Μακρόν τολμά και πάλι να παρακάμψει τις πολιτικές παραδόσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν μία ακόμη φορά σπάει τη γαλλική παράδοση με την απόφαση του να συγκαλέσει τα δύο σώματα της γαλλικής βουλής , την εθνοσυνέλευση και τη γερουσία , στις Βερσαλλίες . Αυτό δεν το έχει τολμήσει κανένας πρόεδρος ποτέ στο παρελθόν πριν η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης , πριν τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Ο Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται να μιλήσει αύριο στην εθνοσυνέλευση.
Ο Μακρόν είναι αποφασισμένος να τα κάνει όλα διαφορετικά αδιαφορώντας για το κόστος .
Ήδη η γαλλική δεξιά μιλά για  ύβρη προς τον πρωθυπουργό και   υποβάθμιση του αξιώματος  του με στόχο  να παίξει δευτερεύοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Το κόμμα του Μελανσόν αλλά και το κομουνιστικό  απέρριψαν την πρόσκληση του Μακρόν και δεν θα πάνε στις Βερσαλλίες.
Και αρκετά γαλλικά ΜΜΕ κατακρίνουν και επιτίθενται στο γάλλο πρόεδρο . Τον χαρακτηρίζουν  παραφουσκωμένο από το body building θεό, ο οποίος κρατά τον κεραυνό του Δία .  Άλλα τον αποκαλούν  αιρετό μονάρχη  που χειρίζεται με δεξιοτεχνία τους μηχανισμούς της 5ης Δημοκρατίας προς όφελος του .
Ο Μακρόν δεν κάνει πίσω όμως και τονίζει ότι δεν πρόκειται να επισκιάσει τον πρωθυπουργό ούτε να τον παρακάμψει .
Επιθυμεί να κάνει έναν απολογισμό των εκλογών , να μιλήσει για τα υψηλά ποσοστά αποχής και για τη Γαλλία που ονειρεύεται να αφήσει πίσω του όταν τελειώσει τη θητεία του .
Ο πρωθυπουργός , αύριο , θα θέσει τον οδικό χάρτη που θα κάνει πραγματικότητα το όνειρο του προέδρου για τη Γαλλία.
ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΣΙΩΠΗΛΑ ΚΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 


Η πορεία  ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου  με πρωτοβουλία του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κιλιτζντάρογλου . Ξεκίνησε ως μία αυθόρμητη έκφραση διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση του βουλευτή του κόμματός του Ενίς Μπερμπέρογλου.  Ο Μπερμπέρογλου ήταν από τους πρώτους βουλευτές που συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περσινό Ιούλιο. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση  25 ετών με την κατηγορία ότι έδωσε στον τύπο βίντεο που δείχνει τον τουρκικό στρατό να μεταφέρει όπλα στη Συρία.
Η πορεία γίνεται χωρίς κομματικά εμβλήματα με μοναδικό σύνθημα τη λέξη δικαιοσύνη . Θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή με μία μεγάλη συγκέντρωση έξω από τη φυλακή στην οποία κρατείται ο βουλευτής του ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Κάθε μέρα ο 68χρονος Κιλιντζάρογλου και οι πολίτες που συμμετέχουν στην πορεία αυτή , ο αριθμός των οποίων αυξάνεται σε κάθε πόλη ,  περπατούν  περίπου 20 χιλιόμετρα για να μπορέσουν να καλύψουν την απόσταση μέχρι τη φυλακή έως την Κυριακή.
Στην αρχή ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε αστεία την πορεία και μάλιστα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε να ειρωνεύεται τον Κιλιντζάρογλου .
Όσο όμως μεγάλωνε η πορεία τόσο πιο απειλητικός άρχισε να γίνεται . Το συνηθίζει άλλωστε αυτό ο Ερντογάν όταν νιώθει ότι απειλείται από κάτι ή κάποιον.
Το Σαββατοκύριακο χαρακτήρισε τρομοκράτες , κατά την προσφιλή τακτική του , όσους συμμετέχουν στην πορεία . Και δε δίστασε να πει ότι “εάν αναζητάς δικαιοσύνη, τότε το πλέον κατάλληλο μέρος για να τη βρεις στην Τουρκία είναι το κοινοβούλιο. Δεν είναι σωστό να ξεκινάς μια τέτοια πορεία “ και πρόσθεσε “ μην εκπλαγείς εάν η δικαιοσύνη σε καλέσει τελικά  να πας στα  δικαστήρια “.
Ο Ερντογάν όμως δεν σταμάτησε εκεί . Απείλησε και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τους προειδοποίησε να μην καλύψουν δημοσιογραφικά την πορεία. Αυτή η τακτική του όμως εξόργισε τον κόσμο που άρχισε να πηγαίνει κατά χιλιάδες στην πορεία.
Όπως λέει ο πολιτικός αναλυτής Σεμίχ Ιντίζ  η τουρκική κοινωνία είναι εξοργισμένη , οι εθνικιστές , οι θρησκευόμενοι άνθρωποι , οι  κοσμικοί και οι φιλελεύθεροι έχουν γίνει μία γροθιά υψωμένη εναντίον του τούρκου προέδρου .
Και ο Ερντογάν γνωρίζει πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί αν πάει να διαλύσει βίαια την πορεία θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα κατέβει ακόμα περισσότερος κόσμος στους δρόμους και τα διεθνή ΜΜΕ θα στρέψουν το βλέμμα τους και πάλι στην Τουρκία .
Ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχουν στην πορεία αναμένεται να μεγαλώσει γιατί και το κουρδικό κόμμα δήλωσε ότι θα συμμετέχει . Κούρδοι βουλευτές βρίσκονται επίσης στη φυλακή.
Πολλοί προβλέπουν πως όταν η πορεία περάσει από την Κωνσταντινούπολη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα παίρνουν μέρος σε αυτή αγνοώντας τις απειλές του Ερντογάν .
Ο τούρκος πρόεδρος δε δίστασε μάλιστα να  προειδοποιήσει τον κόσμο ότι η πορεία για τη δικαιοσύνη μπορεί  να είναι μια νέα απόπειρα ανατροπής του. Αναλυτές εκτιμούν ότι και αυτή η ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας μπορεί να πνιγεί στο αίμα με εντολή Ερντογάν .

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top