ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο Τράμπ κυνηγάει τη συμφωνία όλων των συμφωνιών για το Μεσανατολικό

Ο Τράμπ κυνηγάει τη συμφωνία όλων των συμφωνιών . Tη συμφωνία που θα λύσει το Μεσανατολικό. Υπάρχει τελικά πιθανότητα αυτός να είναι ο πρόεδρος που θα τα καταφέρει αναρωτιέται ο Νάθαν Θράλ στο Νιου Γιόρκερ.
Και εξηγεί ότι ίσως τελικά το Ισραήλ να εκπλαγεί δυσάρεστα από τον αμερικανό πρόεδρο .
Πριν από πολύ λίγο καιρό οι δηλώσεις και η στάση του Τραμπ στο Μεσανατολικό είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους υποστηρικτές της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραηλινών – Παλαιστινίων ενώ είχαν ενθουσιάσει τους ισραηλινούς εποίκους και αυτούς που δεν επιθυμούν τη λύση των δύο κρατών. Πολλοί ήταν βέβαιοι ότι επίκειται μια στροφή  180 μοιρών στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ. Ας μη ξεχνάμε ότι οι τρεις στενότεροι και βασικότεροι σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου είναι ορθόδοξοι εβραίοι με στενούς δεσμούς με τους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη.
Ο νούμερο 1 διαπραγματευτής του Τραμπ είναι ο Τζέισον Γκρινμπλάτ , πρώην φοιτητής του  εβραϊκού θρησκευτικού σχολείου της Δυτικής Όχθης . Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ , Ντέιβιντ Φρίντμαν , ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής ενός ιδρύματος που συγκέντρωνε χρήματα για τους εβραϊκούς οικισμούς  που χτίζονται στα  παλαιστινιακά εδάφη . Και ο γαμπρός του και σύμβουλος του έχει κάνει μεγάλες δωρεές σε ιδρύματα που βρίσκονται στον εβραϊκό οικισμό βορειοδυτικά της Ραμάλας.
Εδώ και μήνες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούσαν να κανονίσουν ούτε ένα τηλεφώνημα με τους συμβούλους του.
Και τον Φεβρουάριο σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Τραμπ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν  θα πρέπει να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος.
Και κανείς δεν αμφισβήτησε τα λόγια του ηγέτη του εβραϊκού  συντηρητικού κόμματος Ναφτάλι Μπένετ ο οποίος είπε  ότι “
η εποχή  του παλαιστινιακού κράτους έχει περάσει”.
Σήμερα όμως η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική , οι Παλαιστίνιοι πλέκουν το εγκώμιο του Ντόναλντ Τραμπ , όχι μόνο ο Μαχμούντ Αμπάς ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά και ο Χαλίντ Μεσαάλ ο πρώην ηγέτης της Χαμάς. Στον Τραμπ βλέπουν την σπάνια πιθανότητα ενός αμερικανού προέδρου που εμφανίζεται ικανός να αμφισβητήσει τη συναίνεση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και που εγγυάται ουσιαστικά το δικαίωμα του Ισραήλ να παραμένει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ενώ δίνει συνεχώς ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα αποχωρήσει.
Το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ είναι ρεπουμπλικάνος και περιστοιχίζεται από Σιωνιστές του δίνει τη δυνατότητα  , σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους αλλά και  πολλούς αναλυτές , να μπορεί πιο άνετα να ασκήσει τεράστια πίεση στο Ισραήλ να κάνει συμβιβασμούς.
Οι Παλαιστίνιοι ήταν οι πρώτοι που πρόσεξαν ότι στα προεκλογικά primaries ο Τράμπ ορκίστηκε να είναι ένας ουδέτερος και αντικειμενικός διαμεσολαβητής στην ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση και αρνήθηκε πεισματικά να κατηγορήσει μόνο τη μία ή την άλλη πλευρά για την κρίση ακόμα και όταν δέχτηκε μεγάλη επίθεση , παρόλο που και οικονομικά και ψηφοθηρικά τον συνέφερε να ταχθεί ανοιχτά υπέρ των Ισραηλινών.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν παύει να ανησυχεί  ,η κυβέρνηση του άλλωστε κλυδωνίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς . Ας μη ξεχνάμε ότι ο Τραμπ συναντήθηκε και με τον Μαχμούντ Αμπάς στη Βηθλέεμ. Και εκεί  βέβαια απέφυγε να μιλήσει για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος . Αναφέρθηκε στην αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού λαού.
Παρόλα αυτά είναι βέβαιο ότι θα πιέσει για να γίνει γρήγορα νέα ειρηνευτική διάσκεψη με τη συμμετοχή του Νετανιάχου , του Αμπάς , της Ιορδανίας αλλά και της Σαουδικής Αραβίας  , αν δεχτεί το Ριάντ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top