ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα επόμενα σχέδια του Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη με μία καθαρή φιλοευρωπαϊκή ατζέντα. Ήταν άλλωστε ο μόνος υποψήφιος που σε κάθε προεκλογική του συγκέντρωση είχε πίσω του τις σημαίες και της Γαλλίας και της ΕΕ.
Όπως επισημαίνουν όμως οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Μακρόν δεν σκοπεύει να αδιαφορήσει για τα  11 εκατομμύρια των ψηφοφόρων της Λεπέν ούτε για τα 16 εκατομμύρια που ψήφισαν λευκό ή απέσχον. Είναι αποφασισμένος λένε οι σύμβουλοι του να δώσει ευρωπαϊκές λύσεις στους προβληματισμούς αυτών των ανθρώπων γιατί ξέρει πως αν δεν το κάνει τότε αυτοί αλλά και οι διστακτικοί δικοί του ψηφοφόροι θα ψηφίσουν την επόμενη φορά την άκρα δεξιά χωρίς καμία ενοχή.
Ο θυμός των ανθρώπων της εργατικής τάξης  απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και τις ελίτ δεν μπορεί να αγνοηθεί . Γιατί όπως γράφουν οι FT όταν μένεις στις προνομιούχα διαμερίσματα των Παρισίων και έχεις μία καλή δουλειά είναι εύκολο να μιλάς για τα χιλιάδες καλά που έφερε στη ζωή μας η Ενωμένη Ευρώπη όταν όμως μένεις στα προάστια και είσαι άνεργος γιατί το εργοστάσιο σου μετακόμισε στη Βουλγαρία βλέπεις αλλιώς τις ανοιχτές αγορές.
Και ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να γίνει πρόεδρος και αυτών των ανθρώπων . Αυτό αναμένεται να εξηγήσει και στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό ,  που θα γίνει αμέσως μετά την ορκωμοσία του την Κυριακή 14 Μαϊου , στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα ζητήσει από την κ. Μέρκελ να ενεργήσουν γρήγορα και δυναμικά για να υιοθετήσουν αυστηρότερους κανόνες στο εμπόριο αλλά και στις ξένες επενδύσεις. Ο Μακρόν είναι ευρωπαϊστής αλλά αυτό δε σημαίνει λένε αναλυτές ότι είναι υπερασπιστής τους σημερινού στάτους κβο της Ένωσης. Θέλει να γίνουν βαθιές τομές  έτσι ώστε η ανάπτυξη να συνοδεύεται από αλληλεγγύη και ισότητα ευκαιριών. “ Αν οι ευρωπαϊστές δεν αλλάξουν οι ίδιοι την ΕΕ τότε θα χάσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου “ λέει ο σύμβουλος του σε οικονομικά θέματα Ζαν Πιζανί Φερί .
Δεν εξελέγη λέει ο Πιζανί Φερί μόνο από την “ευτυχισμένη “ Γαλλία και γνωρίζει ότι πρέπει να δώσει απαντήσεις και στους ανθρώπους που περνούν δύσκολα και ακόμα πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα.
Μιλώντας στη γερμανίδα καγκελάριο για τους τρόπους με τους οποίους  η ΕΕ θα μπορέσει να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα , τα συμφέροντα των 27 ( ιδιαίτερα μετά το Μπρέξιτ) ο Μακρόν ελπίζει ότι θα ανοίξει το δρόμο για την πιο δύσκολη συζήτηση που είναι φυσικά η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Εκεί οι απόψεις του είναι εντελώς αντίθετες από της κ.Μέρκελ και των περισσότερων γερμανών ψηφοφόρων και δυστυχώς το προεκλογικό κλίμα στη Γερμανία δεν ευνοεί αυτή τη συζήτηση.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δύο προτεραιότητες . Πρώτον το μοντέλο “Αγοράστε Ευρωπαϊκά” που στηρίζεται στους κανόνες που έχουν  εφαρμόσει εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ και που θα δυσκολέψει τη ζωή στις μη -ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να  κερδίσουν συμφωνίες προμηθειών . Και δεύτερον επιθυμεί μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία Γαλλίας – Γερμανίας.
Ο κ. Μακρόν ταξίδεψε  προεκλογικά δύο φορές στο Βερολίνο όπου συναντήθηκε με την κ. Μέρκελ και επέλεξε   τον ύμνο της ΕΕ , την Ωδή της Χαράς του  Μπετόβεν  τη νύχτα της μεγάλης του νίκης . Αυτό μπορεί να δώσει ίσως μία πρώτη εικόνα του πως σκέφτεται ο Μακρόν.
Έχει πει πολλές φορές ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο και καλύτερο έλεγχο σε θέματα άμυνας , τρομοκρατίας , μετανάστευσης και εμπορίου για να μπορέσει ως μία και ενιαία δύναμη να αντιμετωπίσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα. Πιστεύει ότι η ευρωζώνη πρέπει να έχει τη δική της ανεξάρτητη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση των 19 , κοινό προϋπολογισμό και ίσως και κοινοβούλιο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.
Έχει απόλυτη επίγνωση όμως ότι στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών το 50% των πολιτών ψήφισε τους ευρωσκεπτικιστές υποψήφιους. Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει και να μην αδιαφορήσει .
Όπως λέει ο Πιζανί Φερί  για μεγάλο χρονικό διάστημα διαχειριζόμασταν απλώς τις κρίσεις και παίρναμε  αποφάσεις την τελευταία στιγμή για να αποφύγουμε τα χειρότερα αλλά ποτέ δεν κάναμε μια σοβαρή συζήτηση .
Αυτή η ρητορική δεν αρέσει στο Βερολίνο όμως οι πιο αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι ο κ. Μακρόν πολεμάει με νύχια και με δόντια τον λαϊκισμό και τα ψέματα , δεν κατηγορεί ποτέ τη Γερμανία για τα λάθη των γάλλων πολιτικών, μπορεί να μαλακώσει λίγο τη Γερμανία.
Χθες ο γερμανός υπουργός των οικονομικών Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε είπε ότι συμφωνεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στη δημιουργία ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης.
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ξέρει ότι αυτή τη συζήτηση δεν είναι η ώρα να την αρχίσει . Όχι πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτό που θα κάνει λοιπόν το καλοκαίρι είναι να προσπαθήσει να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας της Γαλλίας και να φτιάξει τον πρώτο  προϋπολογισμό του το φθινόπωρο.
Άλλωστε ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι περικοπές στις δαπάνες του γαλλικού δημοσίου μόνο καλό θα κάνουν στη χώρα του.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top