ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα Panama Papers

panama-papers

Τα Panama Papers , τα Paradise Papers και όλα αυτά που αποκαλύπτουν τις of shore εταιρείες των πλούσιων και διάσημων αυτού κόσμου αποδεικνύουν πόσα ψέματα είπαν οι πολιτικοί που στήριξαν την εκλογή τους στην λαϊκίστικη οργή .
Ένας από αυτούς είναι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ.
Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος από την εκλογή του , να δουλέψουν εκατοντάδες δημοσιογράφοι 96 οργανισμών των ΜΜΕ και να μελετηθούν προσεκτικά  13,4 εκατομμύρια αρχεία δικηγορικού γραφείου που έχει την έδρα του στις Βερμούδες για να αποδειχτεί πως οι άνθρωποι  του προέδρου,  που μετέχουν στη νέα αμερικανική κυβέρνηση,  διαπρέπουν στην φοροαποφυγή και συνεργάζονται μέσω των offshore τους με ρώσους ολιγάρχες συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Τραμπ πουλούσε στους φτωχούς λευκούς Αμερικανούς φύκια για μεταξωτές κορδέλες όταν τους έλεγε πως είναι ο νέος Ρομπέν των Δασών που θα φροντίσει να τους “σώσει “ από την παγκοσμιοποίηση , από τις κακές ελεύθερες αγορές και τις πολυεθνικές εταιρείες που τους “πίνουν” το αίμα .
Όπως γράφει η Ουάσιγκτον Ποστ η πιο σοκαριστική αποκάλυψη είναι  ότι ο ζάπλουτος υπουργός εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ , ο Γουίλμπουρ Ρος όχι μόνο διατήρησε τις μετοχές του στην εταιρεία Navigator Holdings μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αλλά πολλαπλασίασε και τις συνεργασίες του με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Sibour. Να τονίσουμε ότι η εταιρεία αυτή έχει στενούς δεσμούς με τον ρώσο πρόεδρο μια που ανήκει στον γαμπρό του και αγαπημένο  συμπαίκτη του στο τζούντο.
Σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς τα έγγραφα που διέρρευσαν δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα για τους επιχειρηματικούς δεσμούς της Ρωσίας με μερικά από τα πιο σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ όπως είναι ο οικονομικός του σύμβουλος Γκάρι Κον και ο υπουργός του των εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
Θυμίζοντας τους υπουργούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο κ. Κον όταν ρωτήθηκε για τις offshore εταιρείες του απάντησε ότι δεν ντρέπεται καθόλου για αυτές γιατί έτσι λειτουργεί ο κόσμος .
Και πράγματι  μπορεί αυτός ο τρόπος φοροαποφυγής  να είναι ανήθικος ,  ιδιαίτερα όταν κατέχεις  δημόσιο αξίωμα , είναι όμως σε αρκετές περιπτώσεις απολύτως νόμιμος.
Ας πρόσεχαν οι αμερικανοί πολίτες που δεν κατάλαβαν ότι ο Ντόναλντ Τράμπ έλεγε ψέματα όταν μιλούσε για κοινωνική δικαιοσύνη , ίσες ευκαιρίες και μείωση της φορολογίας των φτωχών. Έκανε τα ακριβώς αντίθετα . Το νομοθετικό του έργο ευνοεί τους πολύ πολύ πλούσιους και εντός των αμερικανικών τειχών .
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικά όλα αυτά  ; αναρωτιέται ο αρθρογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ .
Αν αναλογιστεί κανείς το επιχείρημα ενός πιο αυθεντικού λαϊκιστή του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς ότι το μεγάλο θέμα των ημερών μας είναι η ραγδαία άνοδος της διεθνούς  ολιγαρχίας όταν  μία χούφτα δισεκατομμυριούχων κατέχει και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της  παγκόσμιας οικονομίας  τότε καταλαβαίνει απόλυτα ότι αυτό που δείχνουν τα Paradise Papers είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν αυτοί οι άνθρωποι με τις πολυεθνικές τους εταιρείες για να γίνονται πλουσιότεροι , κρύβοντας τα πραγματικά εισοδήματα τους και   τα κέρδη  τους  αποφεύγοντας να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Θεωρητικά αυτό θα έπρεπε να εξοργίζει  τον Τράμπ . Όμως ο αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να ενοχλείται και πρώτη φορά τηρεί σιγή ιχθύος για τις διαρροές . Ούτε έχει τουιτάρει κάτι ούτε έχει πει κάτι. Οι αλλαγές άλλωστε  στη φορολογία που ψήφισαν οι Ρεπουμπλικάνοι  επί  δικής του προεδρίας ευνοούν φυσικά τους  ζάπλουτους και τις εταιρείες . Τι να πει λοιπόν ο λαϊκιστής πρόεδρος των ΗΠΑ ;
Ο νομπελίστας αρθρογράφος των Νιου Γιόρκ Τάιμς Πωλ Κρούγκμαν υπολόγισε ότι με το νέο  φορολογικό νόμο του Τράμπ οι ξένοι πολίτες που έχουν αμερικανικά κεφάλαια θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και ίσως η μεγαλύτερη ειρωνεία από όλες είναι το γεγονός ότι τα αρχεία αποκαλύπτουν πως  η προεκλογική επίθεση του Τράμπ εναντίον των υποστηρικτών της παγκοσμιοποίησης χρηματοδοτήθηκε από χρήματα των offshore εταιρειών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν η οικογένεια Μέρσερ , πρόκειται για δισεκατομμυριούχους , που χρηματοδότησαν την ακροδεξιά υπερεθνικιστική  ιστοσελίδα Breitbart του Στήβεν  Μπάνον, εξοικονομεί τα χρήματα που χρειάζεται   το Ίδρυμα της   για να προωθεί τις συντηρητικές αμερικανικές αξίες  από τις offshore εταιρείες της,  που φυσικά  δεν πληρώνουν φόρους.
Ο Τραμπ όπως και όλοι οι λαϊκιστές πολιτικοί υπερασπιζόταν τους “ξεχασμένους” ανθρώπους ενώ στην πραγματικότητα στηρίζει την  παγκοσμιοποιημένη ολιγαρχία την οποία έβριζε προεκλογικά. Καλά να πάθει ο αμερικανικός λαός που τον πίστεψε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top