ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το οικονομικό θαύμα στην Πορτογαλία

Το οικονομικό θαύμα που συντελείται στην Πορτογαλία οφείλεται στην προσέλκυση ξένων επενδυτών που δεν αναζητούν όμως φτηνά εργατικά χέρια αλλά εξειδικευμένο προσωπικό .

Όλο και περισσότερες ξένες επιχειρήσεις επενδύουν στην Πορτογαλία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας όχι μόνο στη βιομηχανία αλλά και για απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών. Οι εποχές που  οι επενδυτές αναζητούσαν κυρίως  φθηνά εργατικά χέρια έχουν περάσει εκτιμούν οικονομολόγοι στην Πορτογαλία . Το τελευταίο  χρονικό διάστημα επενδύουν στη χώρα ολοένα και περισσότερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών που προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό . Οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα,  στις νέες τεχνολογίες  και στην πληροφορική. Και μπορεί να μην είναι μεγάλες και να μην προσλαμβάνουν χιλιάδες εργαζόμενους  , δημιουργούν όμως εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και αυτό είναι καλό για την οικονομική ανάπτυξη.
Και οι μακροχρόνιες επενδύσεις  , ειδικά  στην εκπαίδευση ,  που είχαν χρηματοδοτηθεί  εν μέρει από τα ευρωπαϊκά ταμεία ,  αρχίζουν πλέον να αποδίδουν καρπούς. Στον κλάδο των μηχανικών, για παράδειγμα, οι Πορτογάλοι είναι άκρως ανταγωνιστικοί αφού θεωρούνται άρτια καταρτισμένοι,  με μισθούς όμως κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη και οι πτυχιούχοι της  Πληροφορικής που έχουν μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο, έχουν χαμηλές απολαβές στην Πορτογαλία και αυτό καθιστά τη χώρα επίσης ελκυστική στους  επενδυτές και πολύ ανταγωνιστική .
Και οι δύο αυτές περιπτώσεις δείχνουν ότι μία οργανωμένη χώρα μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες .  Άρτια καταρτισμένους μηχανικούς και πτυχιούχους πληροφορικής έχουμε και στην Ελλάδα όμως αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα για να βρουν δουλειά ή να είναι άνεργοι.
Μπορεί οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Συρία να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ρωσία και ο Πούτιν για να σφραγίσουν την πολιτική συμφωνία που επιθυμούν ; Ναι απαντούν σήμερα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ,  για αυτό άλλωστε η αντίδραση της Ρωσίας στους βομβαρδισμούς ήταν ήπια .
Τους καταδίκασε βέβαια αλλά δεν έδωσε εντολή τα αντιπυραυλικά της συστήματα να αναχαιτίσουν τους αμερικανικούς πυραύλους.
Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Τραμπ δεν αφήνει καμία ψευδαίσθηση πια στη Μόσχα για το που θα κινηθεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ .
Και είναι καθαρή ειρωνεία το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τράμπ έκανε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ακριβώς αυτό που έκανε ο ρώσος πρόεδρος στον Μπαράκ Ομπάμα τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν αποφάσισε να παρέμβει στρατιωτικά στη Μέση Ανατολή .
Παρόλα αυτά η επέμβαση του Τραμπ μπορεί να ενδυναμώσει τη θέση του Πούτιν και απέναντι στον Ασαντ αλλά και απέναντι στο Ιράν και τη Χετζμπολάχ . Τεχεράνη και Χετζομπολάχ έχουν χρησιμοποιήσει την ανακατάληψη του Αλέπο από το συριακό καθεστώς για να πουν ότι  κέρδισαν αυτόν τον πόλεμο υπονομεύοντας ουσιαστικά τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της Ρωσίας.
Η Μόσχα χρειάζεται μία πολιτική λύση στη Συρία, αυτή είναι η μόνη αποδεκτή στρατηγική εξόδου από την κρίση. Οι σύμμαχοι της όμως είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους .
Πριν πατήσει τη σκανδάλη ο Τράμπ , ο Πούτιν βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα διπλωματικό αδιέξοδο και ουσιαστικά είχε γίνει  όμηρος του Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Κανείς δεν ξέρει βέβαια ποιό θα είναι το επόμενο βήμα του Τραμπ. Αν συνεχίσει τους βομβαρδισμούς και αυξήσει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών σε συριακό έδαφος τότε η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη ή με μία ταπεινωτική ήττα ή θα συγκρουστεί με την Αμερική . Και αυτή θα είναι μία ανάλογα επικίνδυνη στιγμή για τον κόσμο όπως ήταν η κρίση  των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Αν όμως η Ουάσιγκτον αποφασίσει ,  τώρα , να μπει στο διπλωματικό παιχνίδι τότε οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία αυξάνονται ραγδαία. Η Ρωσία γνωρίζει ότι μόνο μία πολιτική συμφωνία στη Συρία  θα της διασφαλίσει τα συμφέροντα της στην περιοχή και αυτή χωρίς τη διαμεσολάβηση και των ΗΠΑ είναι ανέφικτη.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Ομπάμα δεν ενδιαφερόταν να χτίσει μία σοβαρή σχέση συνεργασίας με τη Μόσχα.  Αντίθετα ο κ. Τραμπ μπορεί πραγματικά να ενδιαφέρεται να χτίσει  μία τέτοια σχέση. Οι Ρώσοι θα μπορέσουν να το διερευνήσουν αυτό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού των εξωτερικών Ρεξ Τιλερσον στη Μόσχα .
Οι ειδήμονες της ρεάλ πολιτίκ στη Μόσχα ίσως τελικά βρήκαν το ταίρι τους. Χάνουν κάθε ψευδαίσθηση που είχαν για τον Τράμπ και την ομάδα του και αυτό είναι πολύ καλό.
Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει . Μόλις αρχίζει !

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top