ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Όλου του κόσμου οι λαϊκιστές ενωμένοι τείνουν χείρα φιλίας στα κίτρινα γιλέκα

gilets jaunes

Η ακροδεξιά στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνει πάρτι με τις  διαδηλώσεις στη Γαλλία εναντίον της πολιτικής Μακρόν . Οι σχολιαστές της σχολής Τραμπ  υποστηρίζουν πως αυτό δείχνει πως η φιλελεύθερη πολιτική των ελίτ είναι καταδικασμένη . Και ο πρόεδρος Τραμπ όχι απλώς συμφωνεί μαζί τους αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα υπονοώντας πως τα προβλήματα του γάλλου πρόεδρου αποδεικνύουν περίτρανα ότι η συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα είναι μία αποτυχία.
Ο λαϊκιστής αμερικανός πρόεδρος, o οποίος  έχει κάνει τα fake news σημαία του ,  δεν διστάζει  μάλιστα , μετά από  το ψέμα για τη συμφωνία  του κλίματος , να κάνει retweet ένα ακόμα παραπλανητικό  τιτίβισμα  ενός υποστηρικτή του .
Σε αυτό λέει πως οι γάλλοι διαδηλωτές φώναζαν δυνατά πως θέλουν για πρόεδρο τους τον Τραμπ ενώ ήταν εξαγριωμένοι με τον Μακρόν και τη “σοσιαλιστική του ατζέντα”.
Ο Μακρόν έχει κατηγορηθεί για πολλά,  σίγουρα όμως όχι για σοσιαλιστικό πρόγραμμα , μάλλον για το ακριβώς αντίθετο.
Ας αφήσουμε το γεγονός πως κανείς διαδηλωτής δεν φώναζε συνθήματα υπέρ του Τραμπ , αυτά ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Μετά τον Τραμπ  τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός των εξωτερικών Μάικ Πομπέο , ο οποίος δεν δίστασε ,  στις Βρυξέλλες , να ειρωνευτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση , τους “ γραφειοκράτες” Ευρωπαίους και να πει ανοιχτά πως αποστολή των ΗΠΑ  είναι να επαναβεβαιώσουν πως η  εθνική κυριαρχία   είναι πάνω από τη παγκόσμια τάξη πραγμάτων και να βοηθήσουν , και αυτό είναι το επικίνδυνο , και τους φίλους τους να πράξουν το ίδιο.
Είναι σαφές πως δημιουργείται ένα  ισχυρό μέτωπο εθνικιστών και ακροδεξιών πολιτικών που επιθυμούν την ανατροπή της φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων .
Η ανοιχτή επίθεση του  Τραμπ στον Μακρόν , η εκλογή του φανατικού εθνικιστή  Ζαϊχ Μπολσονάρο  στη Βραζιλία , η ραγδαία άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη , ακόμα και στην Ιβηρική χερσόνησο, η θυελλώδης αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δείχνουν πως η δημιουργία ενός μπετονένιου αναχώματος που θα εμποδίσει την επικράτηση των εθνικιστικών, ακροδεξιών  ιδεών παγκοσμίως είναι πολύ δύσκολο να χτιστεί.
Όπως γράφει ο Ισαάν Θαρόρ στην Ουάσινγκτον Ποστ είναι ξεκάθαρο πια πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων νιώθει εγκαταλελειμμένος από την υπάρχουσα πολιτική τάξη πραγμάτων. Νιώθει πως με την  παγκοσμιοποίηση η ζωή τους έγινε χειρότερη και θέλουν να τα  αλλάξουν όλα .
Τα λόγια των λαϊκιστών ηχούν ωραία στα αυτιά τους και χωρίς δεύτερες σκέψεις  τους ψηφίζουν . Αυτό συνέβη και στη γειτονική Ιταλία.
Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον τουλάχιστον της Ευρώπης.
Αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει το συμφωνηθέν σχέδιο για το Brexit , αν αύριο οι Χριστιανοδημοκράτες καταψηφίσουν την εκλεκτή της καγκελαρίου Μέρκελ,  Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ και επιλέξουν για αρχηγό τους τον δεξιό πολιτικό που στηρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  τον Φρίντριχ Μέρτς και  ο Εμανουέλ Μακρόν δεν καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση με τα κίτρινα γιλέκα τότε ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές θα αποδειχτεί όχι μόνο εξαιρετικά δύσκολος αλλά και απρόβλεπτος .

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top