ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

​Η νίκη του φιλελευθερου D66 στην Ολλανδία και το φωτεινό παράδειγμα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού στην Πορτογαλία

Μπορεί ένα φιλελεύθερο κεντρώο  κόμμα , ξεκάθαρα  φιλοευρωπαϊκό που κατεβαίνει με την ευρωπαϊκή σημαία να πάει πολύ καλά στις ολλανδικές εκλογές ; Ναι μπορεί και πρόκειται για το D66 που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θα έχει σε αυτές τις εκλογές τα καλύτερα ποσοστά που είχε ποτέ μετά τη δεκαετία του 1990.
Το D66  είναι πιθανό να είναι το τρίτο  μεγαλύτερο κόμμα στην Ολλανδία και το κλειδί για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου στην Ολλανδία έχουν δηλώσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούν μετεκλογικά με το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς ακόμα και αν αυτό έρθει πρώτο  κόμμα στις εκλογές.
Η περίπτωση του D66 εντυπωσιάζει και αποδεικνύει  παράλληλα πως υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων που θέλει μια διαφορετική φιλοευρωπαϊκή αριστερή φιλελεύθερη πολιτική .
Και αυτό τον κόσμο τον κερδίζει στην Ολλανδία αυτό το κόμμα και όχι το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε .
O Ρούτε το τελευταίο διάστημα έκανε στροφή 180 μοιρών με στόχο να “κλέψει “ ψηφοφόρους από τον ακροδεξιό Βίλντερς και  να σταματήσει τη διαρροή ψηφοφόρων του  προς το ακροδεξιό κόμμα . Η  ρητορική του θυμίζει τα ξενοφοβικά κόμματα μια που ο νυν πρωθυπουργός της Ολλανδίας τάσσεται πια εναντίον των μεταναστών , της πολυπολιτισμικότητας και της ενσωμάτωσης .
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η τακτική δεν θα τον ωφελήσει γιατί οι πολίτες θέλουν καθαρές λύσεις και όχι απομιμήσεις.
Αυτή η τακτική βγάζει κερδισμένο το D66  . Όπως δηλώνει ο ηγέτης του Αλεξάντερ Πέχτολντ  στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς “ μαζεύουμε ψηφοφόρους από παντού. Στοχεύουμε στους πραγματικά αριστερούς φιλελεύθερους που αγαπούν την παράδοση μας για ανεκτικότητα. “
Ο κ. Πέχτολντ πιστεύει ότι η “ανάσταση” του κόμματος του οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η οικονομία δεν παίζει κυρίαρχο ρόλο αλλά τα θέματα ταυτότητας.
‘Στα οικονομικά θέματα είμαστε βαρετοί “ λέει  “ αλλά στην παιδεία ,  στην υγεία ,  στα θέματα της Ευρώπης είμαστε πραγματικά προοδευτικοί  και αυτό το εκτιμά ο κόσμος“. Το D66 βρίσκεται άλλωστε πίσω από τη χαλαρή πολιτική για τα ναρκωτικά , από την πρόσφατη νομιμοποίηση της καλλιέργειας της κάνναβης , από τη νομιμοποίηση της πορνείας και των αμβλώσεων .
Αυτό που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την κοινωνία μας  λένε τα μέλη του D66 είναι όταν ο εξτρεμισμός γίνεται κυρίαρχη τάση και αυτό συμβαίνει τώρα. Δεν αποτελεί πρόβλημα ο ίδιος ο  Γκέερτ Βίλντερς αλλά όσοι νιώθουν την ανάγκη να  αντιγράψουν τη ρητορική του για να κερδίσουν ψηφοφόρους.
Συντριπτική αναμένεται να είναι , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις , η ήττα του σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος . Από τη δεύτερη θέση φέρεται να κατρακυλά στην έβδομη και από 38 έδρες να κερδίζει μόλις 11.
Οι Σοσιαλιστές  βέβαια αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και ίσως θα πρέπει να παραδειγματιστούν από τον   Αντόνιο Κόστα , τον  πετυχημένο κεντροαριστερό πρωθυπουργό της Πορτογαλίας γράφει το Πολίτικο . Τον άνθρωπο που χαρακτήριζε “ σαράβαλο “ η πορτογαλική δεξιά μια που πίστευε ότι η κυβέρνηση του  θα κατέρρεε γρήγορα.
Αποδείχτηκε όμως πως ο Αντόνιο Κόστα είναι εξαιρετικά ικανός και για αυτό το Πολίτικο τον χαρακτηρίζει το φωτεινό παράδειγμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ενώ λοιπόν τα σοσιαλιστικά κόμματα στη Γαλλία , στην Ολλανδία , στην Ιταλία και στην Ελλάδα καταρρέουν ,  στην Πορτογαλία το σοσιαλιστικό κόμμα θριαμβεύει με τη συνεργασία του κομουνιστικού  κόμματος , του αριστερού μπλόκ ( κάτι σαν τον Συριζα) και των Πράσινων .
Ευρωπαίοι και λοιποί Σοσιαλιστές εμφανίστηκαν δύσπιστοι απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση συνασπισμού και βέβαιοι ότι δεν θα τα καταφέρει. Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι . Το έλλειμμα της Πορτογαλίας το 2016 θα είναι μόλις 2.1% , το μικρότερο που έχει δει η χώρα από το 1974 όταν αποκαταστάθηκε η δημοκρατία . Και η ανεργία που το 2013 ήταν 17% θα πιάσει μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη  φορά τα τελευταία 8 χρόνια .
Ο Κόστα έχει ποσοστό αποδοχής από τους Πορτογάλους που φτάνει το 66.1% και όλοι προσπαθούν να μάθουν το μυστικό της επιτυχίας του.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο υποψήφιος των γάλλων σοσιαλιστών για το προεδρικό αξίωμα Μπενουά Αμόν επισκέφτηκε τον Αντόνιο Κοστα . Με εμπνέει είπε ο Αμόν γιατί τα κατάφερε με μία αριστερή κυβέρνηση και ενώ γύρισε την πλάτη του στη λιτότητα.
Ο Αμόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις έρχεται τέταρτος στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο  Κόστα αύξησε τον κατώτατο μισθό από τα 589 στα 618 ευρώ, μείωσε το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων από 40 σε 35 ώρες, καθώς και το ΦΠΑ για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία από το 23% στο 13%.
Επίσης η Πορτογαλία αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και για έναν ακόμη λόγο . Ο ακροδεξιός λαϊκισμός δεν έχει βρει χώρο για να αναπτυχθεί εκεί. Ούτε η άκρα αριστερά με τα διαλυτικά της χαρακτηριστικά  απέκτησε δύναμη στην Πορτογαλία.
Τεράστιο ρόλο παίζει και η ενωτική προσωπικότητα του ίδιου του Κόστα. Ο πορτογάλος πρωθυπουργός έπεισε τα αριστερά κόμματα με τα οποία συγκυβερνά να βάλουν στην άκρη τις ακραίες απαιτήσεις τους όπως  το να φύγει  η Πορτογαλία από το ΝΑΤΟ ή το  να σκίσουν τους κανόνες της Ευρωζώνης ή να απαιτήσουν την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους τους . Το αντάλλαγμα που πήραν είναι ότι έδιωξαν την δεξιά από την κυβέρνηση και πήραν μερικά πολύ λαϊκά και δημοφιλή μέτρα.
Το μοντέλο Κόστα ονειρεύεται για τη Γερμανία και ο Μάρτιν Σουλτς .
Κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πράσινων και Αριστεράς που θα αντικαταστήσει τον μεγάλο συνασπισμό και θα διώξει από την εξουσία τους Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top