ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

H ενδυνάμωση του λαϊκισμού στην Ολλανδία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν στη ενδυνάμωση του λαϊκισμού στην Ολλανδία; αναρωτιούνται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς .
Το Βερολίνο πάντως είναι αποφασισμένο να πολεμήσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων  με κάθε τρόπο και ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα μέχρι και 50 εκατομμύρια ευρώ στα κοινωνικά δίκτυα που δεν διαγράφουν αμέσως τις ψευδείς ειδήσεις ή τα λόγια που υποκινούν το μίσος .
Ο  Φίλιπ Χάουαρντ , καθηγητής στην Οξφόρδη και  ειδικός στα θέματα διαδικτύου , αποκάλυψε πρόσφατα ότι το 2016 στην  αμερικανική προεκλογική εκστρατεία υπήρξε  πρωτοφανής έξαρση της χρήσης των  μποτς .
Μετά από πολύμηνη έρευνα βρήκε  μάλιστα ότι σε πέντε μποτς του Τραμπ αντιστοιχούσε μόλις ένα της Χίλαρι .
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς μελέτησαν  τον τρόπο που  ο ακροδεξιός ολλανδός ηγέτης  Γκέερτ Βίλντερς χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το τουίτερ.
Πήραν λοιπόν ένα τυχαίο δείγμα 10.000 ακολούθων (follower) του Βίλντερς στο τουίτερ και τους ταυτοποίησαν καταγράφοντας και ποιοι από αυτούς ακολουθούν ποιους . Και τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες . Υπάρχει ένας βασικός πυρήνας που κινείται μόνο γύρω από τον ίδιο τον Βίλντερς , ο  ίδιος ο ακροδεξιός ηγέτης ακολουθεί ελάχιστους , υπάρχουν δύο ομάδες που συνομιλούν και ακολουθούν τα παραδοσιακά ΜΜΕ , γνωστούς αρθρογράφους και κινούνται σε νορμάλ πλαίσια  και υπάρχει και μια πολύ  μεγάλη  ομάδα – κοινότητα που κινείται μακριά από τα παραδοσιακά μέσα και οι τρεις στους πέντε χρήστες  αυτής της κοινότητας με την μεγαλύτερη επιρροή στα σόσιαλ μίντια παρουσιάζουν χαρακτηριστικά μποτ. Αυτοί οι χρήστες , οι FT τους κατονομάζουν μάλιστα (@BluegillRises, @dixiefortrump and @luvofUSA ) τουιτάρουν κατά μέσο όρο 88, 156 και 123 φορές την ημέρα ενώ κάποιες μέρες φτάνουν και τα 400 τουίτς την ημέρα . Είναι ξεκάθαρο ότι η δομή του δικτύου που έχει στήσει και ο Γκέερτ Βίλντερς στο τουίτερ υποδηλώνει ότι υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που ακολουθούν τις παραδοσιακές πηγές των ειδήσεων και σε αυτούς που ακολουθούν τους αυτόματους λογαριασμούς .
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μποτς αποτελούν για τους λαϊκιστές ηγέτες πολύτιμα εργαλεία για να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις . Για αυτό από τον Τραμπ μέχρι την Λεπέν , τον Βίλντερς και τον Γκριλο όλοι τους ακολουθούν την ίδια στρατηγική αποδόμησης των έγκυρων ΜΜΕ για να δικαιολογήσουν τη χρήση σε τέτοιο βαθμό του τουίτερ και του φέισμπουκ.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Βίλντερς από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο ανέβαζε συστηματικά  στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ μία γελοιογραφία που έδειχνε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να πετάει   μία μπάλα που έγραφε σόσιαλ μίντια , πάνω από τα κεφάλια των παραδοσιακών μέσων, στα χέρια ενός απλού πολίτη που κάθεται σε μία καρέκλα . Το μήνυμα σαφές . Μαθαίνεται την αλήθεια απευθείας από εμάς χωρίς τις παρεμβολές των “κακών και πουλημένων “ δημοσιογράφων .
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/819254594371014656
Το μάθημα των αμερικανικών εκλογών αλλά και του Μπρέξιτ έγινε πάθημα πάντως στη Γερμανία . Και η κυβέρνηση στο Βερολίνο αποφάσισε να πάρει μέτρα πριν να είναι αργά , πριν δηλαδή αρχίσουν οι παρεμβολές και στη δική της προεκλογική εκστρατεία από σάιτ τύπου Σπούτνικ και Russia Today και από τα μποτς , όπως έγινε και στην περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν  στη Γαλλία .
O υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χέικο Μάς είναι σαφής “ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνουν αρκετά για να εξαφανίζουν  άμεσα τις ψευδείς  και συκοφαντικές ειδήσεις ούτε τα ρατσιστικά σχόλια που υποκινούν το μίσος και θα παρέμβουμε επιβάλλοντας πολύ μεγάλα πρόστιμα που θα φτάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ”.
Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και περιμένει την έγκριση της καγκελαρίου και του υπουργικού συμβουλίου .
Πρόκειται για τον αυστηρότερο νόμο σε όλη την Ευρώπη και  ήδη το  FACEBOOK ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεργαστεί πλήρως και μέχρι το τέλος του χρόνου περισσότεροι από 700 άνθρωποι θα εργάζονται στο Βερολίνο και θα ελέγχουν τις αναρτήσεις του .
Ο γερμανός υπουργός δικαιοσύνης τόνισε ότι ο νέος νόμος υποχρεώνει  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παρέχουν στους χρήστες τους τη δυνατότητα εύκολα και γρήγορα να μπορούν να καταγγέλλουν ρατσιστικές και παράνομες συμπεριφορές -περιεχόμενο. Θα είναι ακόμα υποχρεωμένα να σβήνουν αυτό το περιεχόμενο μέσα σε 24 ώρες . “ Φράσεις όπως όλοι οι εβραίοι πρέπει να θανατωθούν σε θαλάμους αερίων θα πρέπει να σβήνονται άμεσα “ λέει ο κ. Μας.
Ο νόμος υποχρεώνει ακόμα Φέισμπουκ , Τουίτερ κ.λ.π να καταθέτουν κάθε 4 μήνες μία έκθεση όπου θα λένε πόσες καταγγελίες έγιναν , τι αφορούσαν , πως αντιμετωπίστηκαν και πόσα άτομα προσωπικό έχουν για αυτό το σκοπό.
Ο γερμανός υπουργός επισημαίνει πως σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης το twitter έσβησε μόλις το 1% των διαπιστωμένα ψευδών , εγκληματικών , ρατσιστικών ειδήσεων , το facebook το 39% ( τον περασμένο χρόνο είχε σβήσει το 46% ) και το you tube το 90 % .
Είναι φανερό πως δουλειά μπορεί να γίνει , λέει το Βερολίνο, μόνο αν ασκηθεί τεράστια πίεση στις εταιρείες αυτές και η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το πράξει πριν να είναι πολύ αργά.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top