ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

O τρίτο «γύρος» του Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον “ τρίτο “ γύρο των εκλογών που θα είναι εξίσου δύσκολος με τους άλλους δύο . Αναφερόμαστε βέβαια στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στις 11 και 18 Ιουνίου στη Γαλλία.
Ήδη ανακοίνωσε ότι το κίνημα του “Εμπρός” , που από εδώ και πέρα θα ονομάζεται  “Εμπρός η Δημοκρατία” , θα κατεβάσει υποψήφιους σε κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο .
Όπως ξεκαθάρισε ο νεοεκλεγείς  πρόεδρος της Γαλλίας το
50% θα είναι  άνδρες,  το 50% γυναίκες  και το  50% των υποψηφίων θα προέρχεται  από την κοινωνία και θα είναι πολίτες  που δεν υπήρξαν ποτέ βουλευτές.
Πρόκειται για ένα κόμμα που ουσιαστικά δεν υπάρχει ακόμα. Υπάρχει μόνο το κίνημα που δημιούργησε ο ίδιος  , μόλις πριν από 13 μήνες. Τώρα πρέπει να πείσει μια ακόμα φορά τους γάλλους ψηφοφόρους να στηρίξουν αυτό το νέο κόμμα έτσι ώστε να εξασφαλίσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος την πολυπόθητη πλειοψηφία στη βουλή για να μπορέσει να κυβερνήσει απρόσκοπτα.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις φέρουν το Εμπρός για τη Δημοκρατία να παίρνει 24-26% , το δεξιό ρεπουμπλικανικό κόμμα 22%, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 21-22% , το κόμμα του Ζαν Λικ  Μελανσόν 13-15% και το Σοσιαλιστικό 8-9%.
Πρακτικά τι σημαίνει όμως αυτό ; Σημαίνει ότι σε απόλυτο αριθμό εδρών το κόμμα του  Μακρόν απέχει μία ανάσα από την απόλυτη πλειοψηφία . Εξασφαλίζει 249 με 286 έδρες και χρειάζεται 289. Έχει όμως αρκετό καιρό μπροστά του για το καταφέρει και αυτό.
Σχεδόν πάντα βέβαια οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι καταφέρνουν και κερδίζουν την πλειοψηφία . Μόνο το 1988 ο Μιτεράν δεν τα είχε καταφέρει. Είναι όμως και η πρώτη φορά που κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές ένα κόμμα που μόλις έχει ιδρυθεί από ένα αουτσάιντερ όπως ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θέλει να επιφέρει μεγάλες αλλαγές και να φέρει νέους ικανούς ανθρώπους στη γαλλική εθνοσυνέλευση.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι η σημερινή απάντηση του εκπροσώπου του κινήματος στον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς όταν αυτός δήλωσε ότι θα συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές με το κίνημα του Μακρόν.
Ο εκπρόσωπος του Εμπρός  υπενθύμισε στον Βαλς ότι δεν έχει ακόμα υποβάλλει υποψηφιότητα και ότι έχει περιθώριο μόλις ένα 24ωρο να κάνει αίτηση γιατί την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι και εξαιρέσεις στη διαδικασία  δεν θα γίνουν ούτε για τους πρώην πρωθυπουργούς .
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δύσκολο δρόμο μπροστά του . Επιθυμεί να οδηγήσει τη γαλλική οικονομία σε ανάκαμψη και να σώσει το ευρώ ενισχύοντας  τις σχέσεις των 19 και ολοκληρώνοντας μία αδύναμη ένωση που ο ίδιος χαρακτηρίζει “ μισή εγκυμοσύνη” .
Για να τα καταφέρει χρειάζεται  να έχει με το μέρος του την κυρίαρχη οικονομική δύναμη της Ευρώπης , τη Γερμανία.
Με τις  προτάσεις του για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης διαφωνεί ριζικά μέχρι σήμερα το Βερολίνο το οποίο υποστηρίζει ότι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να ακολουθούν  κοινούς κανόνες αλλά να κρατούν σε διαφορετικούς “κουμπαράδες” τα χρήματα τους.
Ίσως τώρα τα πράγματα αλλάξουν γιατί ο Μακρόν απέδειξε ότι ένας ευρωπαϊστής υποψήφιος μπορεί να σαρώσει στις εκλογές. Απέδειξε ότι το ευρωπαϊκό όραμα “πουλάει “ ακόμα.
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη της ευρωζώνης και συνολικά της Ενωμένης Ευρώπης . Αν δεν καταφέρουν όμως αυτή τη φορά να κάνουν τους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης  οι λαϊκιστές  της αριστεράς και της δεξιάς θα επανέλθουν πιο δυνατοί στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο λόγο που εκφώνησε τον Ιανουάριο στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου είχε πει  καθαρά , με διπλωματικό τρόπο  βέβαια,  ότι τα τεράστια πλεονάσματα της Γερμανίας και η εμμονή της στη δημοσιονομική λιτότητα έχουν πλήξει θανάσιμα  όχι μόνο την ανάπτυξη αλλά και την πίστη στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης,
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος προτείνει το ευρωπαϊκό Νιου Ντιλ και υποστηρίζει ότι ούτε η Γερμανία θα μπορέσει να διατηρήσει την οικονομική  της ανάπτυξη αν οι άλλες χώρες του ευρώ αγωνίζονται  συνεχώς να επιβιώσουν . “ Το ευρώ είναι ημιτελές και δεν θα επιβιώσει  αν δεν προχωρήσουμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις “ είπε από το Βερολίνο ο Μακρόν,
Ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες όμως ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία είναι έτοιμοι να κάνουν τώρα  ενόψει των δικών τους εκλογών τον Σεπτέμβριο  αυτή τη συζήτηση και να πάρουν τολμηρές αποφάσεις.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top