ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Tο νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία

Σοκ και δέος προκαλεί το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία εν μέσω της πιο κρίσιμης και δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας που έχει ζήσει η χώρα εδώ και δεκαετίες.
Τελευταίες δημοσκοπήσεις  φέρουν τον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνει στις 7 Μαϊου . Ο Μακρόν συγκεντρώνει το 24% , ακολουθεί η Λεπέν με 21.5% , ο Φιγιόν με 20% και ο Μελανσόν με 19.5%.
Τώρα όμως κανείς δεν γνωρίζει πως θα επηρεάσει το χτύπημα τις εκλογές.
Μακρόν , Λεπέν και Φιγιόν ακύρωσαν τις προγραμματισμένες προεκλογικές συγκεντρώσεις τους και έδωσαν συνεντεύξεις για την τρομοκρατία που απειλεί τη Γαλλία και τους πολίτες της.
Σύμφωνα με τον Γκάρντιαν το τι θα πουν τώρα στον κόσμο μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά τις πιθανότητες να κερδίσουν η να χάσουν.
Ο Μακρόν δεν δίστασε να πει ότι εκείνος θα προστατεύσει το λαό του και ανακοίνωσε ότι αν εκλεγεί θα δημιουργήσει μία ειδική ομάδα κρούσης που θα συντονίζει όλες τις ενέργειες της γαλλικής αντικατασκοπείας στην αντιμετώπιση του ισλαμικού κράτους. Και δεν δίστασε να κατηγορήσει ανοιχτά  τη Μαρίν Λεπέν ότι  λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι αν ήταν εκείνη  πρόεδρος θα είχε αποτρέψει τα προηγούμενα  τρομοκρατικά χτυπήματα.
Η Μαρίν Λεπέν επανέλαβε ότι αν εκλεγεί θα απελάσει όλους τους ξένους υπηκόους που βρίσκονται στη λίστα με τους εν δυνάμει επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια πολίτες και θα κλείσει αμέσως τα σύνορα της χώρας προς την Ευρώπη .
Ο Φιγιόν δήλωσε πως η Γαλλία πρέπει να παραμείνει δυνατή και ενωμένη μπροστά στον κίνδυνο και να δείξει πως δεν φοβάται  τους φανατικούς ισλαμιστές που θέλουν να καταστρέψουν τον πολιτισμό της και τις αξίες της.
Αυτό που είναι φανερό είναι ότι λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές η ατζέντα άλλαξε ριζικά. Και είναι πολύ πιθανόν οι Γάλλοι να ψηφίσουν αυτόν που εμπιστεύονται περισσότερο  για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας .
Στο κρατικό κανάλι πάντως παραχώρησαν συνεντεύξεις του ενός τετάρτου  και  οι έντεκα υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα.
Φιγιόν , Μακρόν και Λεπέν επικεντρώνονται πλέον στα θέματα ασφάλειας ικανά να κινητοποιήσουν τους αναποφάσιστους που αγγίζουν το 30 %.
Οικονομολόγοι της Σίτιγκρουπ εκτιμούν ότι αν η προσέλευση είναι πιο μικρή αυτό θα ευνοήσει τον Μακρόν και τον Φιγιόν  , αν όμως είναι μεγάλη τότε αυτό θα ευνοήσει τον Μελανσόν και τη Λεπέν που θεωρούνται αντισυστημικοί.
Την Κυριακή στις 21.00 ώρα Ελλάδας θα ξέρουμε ποιοι είναι οι δύο υποψήφιοι που περνούν στο δεύτερο γύρο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top