ΕΥΡΩΠΗ

Έξι Τούρκοι συγγραφείς για τη ζωή στη φυλακή

6-writers

Ο Guardian δημοσιεύει τις ιστορίες έξι Τούρκων κατηγορούμενων συγγραφέων για την εμπειρία τους από τις φυλακές της χώρας που έχει τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους παγκόσμια.

 

ahmet-sikAhmet Şık

Ηλικία 46

Επάγγελμα  Συγγραφέας, δημοσιογράφος και συνδικαλιστής Κατηγορία Προπαγάνδα τρομοκρατίας

Χρόνος φυλάκισης  Ήδη 4 μήνες και 13 μήνες την περίοδο 2011-12.

Πιθανή μέγιστη ποινή   7,5 χρόνια

Είναι δύσκολα να είσαι στη φυλακή. Είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν συμβαίνει γιατί οι τυπικές πράξεις της δημοσιογραφίας ποινικοποιούνται. Είμαστε περικυκλωμένοι από κενό: κολλημένοι ανάμεσα σε ένα παρελθόν στο οποίο δεν ανήκουμε και ένα μέλλον που δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

Το μόνο που ενώνει εμένα και τους συμφυλακισμένους μου με τον έξω κόσμο είναι ένα μικρό κομμάτι ουρανού που μας κλείνει το μάτι πάνω από τον οκτάμετρο τοίχο. Ένα κομμάτι ουρανού, μεγάλο όσο η παλάμη μου, που κι αυτό όμως κρύβεται πίσω από συρματόπλεγμα.

Τα βιβλία και τα γράμματα θα έφερναν μια αίσθηση ελευθερίας σε ένα μέρος σαν κι’ αυτό, που όλα είναι άκαμπτα και άδικα. Αλλά απαγορεύονται. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά δεν μας παρηγορούν.

Για πολύ καιρό υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος διαφορά ανάμεσα σ’αυτό που εμφανίζεται στις οθόνες και τις σελίδες και στην πραγματική πραγματικότητα του τι συμβαίνει στην Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή, αισθάνομαι ό,τι θα αισθανόταν κάποιος που του στέρησαν την ελευθερία γιατί αρνήθηκε να είναι δημοσιογράφος που υπακούει στον πρόεδρο.

Είμαι σε μια κατάσταση σαν να ξύπνησα σε ένα μέρος παντελώς ξένο.  Αισθάνεσαι κουφός αν και μπορείς να ακούς τα πάντα, τυφλός αν και μπορείς να δεις τα πάντα, και αισθάνεσαι βουβός αν και μπορείς να εξηγήσεις τα πάντα. Εκεί βρίσκομαι αυτή την στιγμή.

Η μαρτυρία δόθηκε στη σύζυγο του Αχμέντ,  Yonca Verdioğlu Şık

 

necmiye

 

Necmiye Alpay

Ηλικία 70

Επάγγελμα   Συγγραφέας, σύμβουλος της εφημερίδας  Ozgür Gündem

Κατηγορία  Προπαγάνδα για την τρομοκρατία

Χρόνος φυλάκισης   Αφέθηκε ελεύθερη μετά από 4 μήνες προδικαστικής φυλάκισης – η δίκη εκκρεμεί

Πιθανή μέγιστη ποινή    Ισόβια

Προς το τέλος του Αυγούστου 2016, ήμουν εκτός Κωνσταντινούπολης όταν έμαθα ότι με «αναζητούσε» η αστυνομία, μαζί με άλλα μέλη του συμβουλίου της εφημερίδας.

Με συμβούλευσαν να καταθέσω. Ετσι πήγα με τον δικηγόρο μου στον εισαγγελέα όπου μου είπαν ότι «η εφημερίδα  Ozgür Gündem  είναι όργανο του ΡΚΚ και κάθε όνομα στον τίτλο της είναι ύποπτο για τρομοκρατική προπαγάνδα».

Εξήγησα ότι υποστηρίζω την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία έκφρασης και ότι πιστεύω σε μια δημοκρατική και ειρηνική επίλυση του Κουρδικού προβλήματος, αλλά δεν εγκρίνω την βία ή τους τρομοκράτες.

Με συνέλαβαν την ίδια μέρα. Την στιγμή που λες εκφράζεις αλληλεγγύη, είσαι τελειωμένος.

Όταν μπαίνεις στη φυλακή πρέπει να περάσεις μια, δύο ή τρεις μέρες στην απομόνωση για να σε παρατηρήσουν. Ίσως υπάρχει κάποια λογική σ’ αυτό. Το κρεβάτι μου ήταν καθαρό και μου έδωσαν νερό και σαπούνι. Κοιμήθηκα πολύ.

Μεταφέρθηκα στην «πτέρυγα του ΡΚΚ». Είμασταν 21 ή 22 γυναίκες στην πτέρυγα και χάρηκα που τις γνώρισα. Ηταν η πρώτη φορά που ζούσα με Κούρδους. Είναι πολύ εύκολο να ζεις μαζί τους γιατί έχουν τους κανόνες της κοινότητας… περίπου σαν φοιτητική εστία.

Είχα ξαναφυλακιστεί στη δεκαετία του ’80 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα όταν οι δημόσιοι κατήγοροι ζητούσαν θανατική ποινή. Τώρα η ποινή που ζητούν για μένα είναι ισόβια.

Κατηγορούμαστε με το ίδιο έγκλημα όπως ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο ιδρυτής του ΡΚΚ. Είναι ένα είδος βασανιστήριου, για να σε φοβήσουν, ένας τρόπος χρήσης του νόμου για να σε τιμωρήσουν για τις ιδέες σου, για κάτι που δεν έκανες.

Η μόνη «απόδειξη» του εγκλήματός μας είναι τα ονόματα στον τίτλο της εφημερίδας. Ημουν θυμωμένη, αλλά μερικές φορές γέλαγα γιατί είναι ένα είδος  φαρσοκωμωδίας.

Όταν φυλακίστηκα η δουλειά μου σταμάτησε. Δεν μπορούσα να συνεχίσω το βιβλίο που ετοίμαζα. Αλλά προσπάθησα να επωφεληθώ και άρχισα να μαθαίνω Κουρδικά. Δεν έκλαψα στη φυλακή. Ισως θα έπρεπε, αλλά δεν το έκανα.

Ισως το χειρότερο είναι να μην γνωρίζεις – θα ελευθερωθούμε σύντομα, ή θα μείνουμε εδώ; Είναι το ίδιο και για την Τουρκία σήμερα. Δεν είμαστε σίγουροι τι περιμένει την χώρα μας.

 

ahmet-altanAhmet Altan

Ηλικία 67

Επάγγελμα   δημοσιογράφος, συγγραφέας journalist, author, columnist

Κατηγορία  Απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης

Χρόνος φυλάκισης   Ηδη 5 μήνες και έπεται συνέχεια

Πιθανή ποινή  τρις ισόβια

Οι εμπειρίες μου στη φυλακή γράφονται μόνες τους για να γίνουν μια μέρα βιβλία. Είχα  στο μυαλό μου ένα μυθιστόρημα πριν με βάλουν εδώ. Το σκέφτομαι συνέχεια.

Είμαστε τρεις σε ένα κελί. Υπάρχει μια πολύ μικρή αυλή για να περπατήσουμε. Δεν βλέπουμε κανέναν άλλο στη διάρκεια της μέρας.

Δεν αισθάνομαι κίνδυνο από άλλους φυλακισμένους ή τις αρχές. Οποιοσδήποτε τολμήσει να με απειλήσει σωματικά πρέπει να το ξεχάσει.

Καθώς είμαι κρατούμενος με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η αποστολή και αποδοχή γραμμάτων απαγορεύεται πλήρως. Συναντάμε τους δικηγόρους μια φορά την εβδομάδα αλλά όλη η επικοινωνία είναι προφορική.

Είναι αλήθεια ότι οι κατηγορίες εναντίον μας είναι γελοίες. Δεν έχουν λογική αλλά το πρόβλημα σήμερα είναι αυτό το παράλογο έγινε τρόπος ζωής στην Τουρκία. Είναι σα να ζω σε ερημικό νησί. Αισθάνομαι όπως ο Ρομβισών Κορύσος αλλά δεν ξέρω αν θα φτάσει ποτέ το πλοίο.

Η μαρτυρία ήταν προφορική από τους δικηγόρους του Αχμέτ και μεταφράστηκε από την Yasemin Çongar στο p24, μια πλατφόρμα ανεξαρητης δημοσιογραφίας.

 

asli-erdoganAslı Erdoğan

Ηλικία 50

Επάγγελμα  συγγραφέας, αρθρογράφος στην Ozgür Gündem

Κατηγορία  προπαγάνδα τρομοκρατίας

Χρόνος φυλάκισης  4 μήνες προδικαστικής φυλάκισης, αφέθηκε ελεύθερη και περιμένει να δικαστεί

Πιθανή μέγιστη ποινή  ισόβια

Με έσπασαν με περισσότερους τρόπου απ’όσους μπορούσα να φανταστώ. Αισθάνομαι πολύ κατεστραμμένη. Την μέρα που με συνέλαβαν η αστυνομία ήρθε και έψαξε το διαμέρισμά μου για πάνω από 7,5 ώρες όσο περίμενα – ξεφυλλίζοντας χιλιάδες βιβλία και έντυπα.

Ημουν στην απομόνωση για 5 μέρες, με μόνο μια ώρα στην αυλή. Μπορεί να τρελλαθείς μετά από λίγο. Πέρασα 48 ώρες χωρίς νερό όταν πρωτοέφθασα. Ημουν σε κατάσταση σοκ που λειτουργούσε σαν αναισθητικό.

Οι αρχές προσπαθούν να σε κάνουν να μην αισθάνεσαι ανθρώπινο ον. Πρώτον, είναι τα κάγκελλα και όταν έρχονται να σου μιλήσουν ανοίγουν μόνο το κάτω μέρος της πόρτας. Ετσι σου δίνουν και το ψωμί.

Με έβαλαν στην πτέρυγα της φυλακής με γυναίκες που κατηγορούνται ότι είναι μαχητές του ΡΚΚ, γιατί η κατηγορία ήταν ότι στηρίζω την τρομοκρατία. Με συνέλαβαν με βάση το άρθρο 302, αλλά θα έπρεπε να έχεις ολόκληρο στρατό ή να είσαι ο ιδρυτής του ΡΚΚ για να είσαι ένοχος για αυτά που με κατηγορούν.

Είμαι πολύ θυμωμένη γιατί είναι ξεκάθαρα παράνομο. Μια εφημερίδα δεν μπορεί να είναι τρομοκρατική οργάνωση και είχα να γράψω άρθρο από το 2013.

Τα φυτά απαγορεύονται στη φυλακή, αλλά μερικά από τα κορίτσια προσπαθούσαν στο μπάνιο – ο τρόπος που φρόντιζαν τα φυτά αυτά ήταν εκπληκτικός. Μετά τις έπιαναν και παρακαλούσαν να τις αφήσουν να τα κρατήσουν. Αυτό με έκανε να κλάψω.

Οταν είχε ζέστη έβγαινα έξω και έκανα πρακτική στο μπαλέτο. Οι άλλες φυλακισμένες το έβρισκαν λίγο περίεργο, αλλά εμένα μου έδινε μια αίσθηση κανονικότητας. Οταν είχα πυρετό με φρόντισαν σαν μωρό.

Μου έλειψαν τόσο πολλά πράγματα. Να περπατάς χωρίς τοίχους τριγύρω, να ακούς κλασσική και τζαζ. Να χορεύεις. Το χώμα, η θάλασσα. Δεν μπορείς να δεις ανατολή ή δύση ήλιου, μόνο ένα κομμάτι ουρανού και συρματόπλεγμα.

Η απελευθέρωση χρειάστηκε κι αυτή προσαρμογή. Ξυπνούσα με ναυτίες και φωνάζοντας την πρώτη νύχτα. Δυσκελευόμουν να θυμηθώ τι καφέ να παραγγείλω.

Πρόσφατα πήγα στο σπίτι μου για πρώτη φορά. Εμενα με την μητέρα μου. Οι ατζέντες μου και οι τραπεζικές κάρτες είχαν εξαφανιστεί. Ξέσπασα όταν δεν μπόρεσα να βρω τα παπούτσια του μπαλέτου.

Είχαν ψάξει τα πάντα. Όλα ήταν πεταμένα παντού. Εγώ δεν πετάω ούτε ενα κομματακι χαρτί. Αισθανόμουν σαν να με είχαν βιάσει. Ξέρω ότι το κάνουν αυτό στους συγγραφείς γιατί ξέρουν πόσο πονάει.

 

mehmet-altanMehmet Altan

Ηλικία  64

Επάγγελμα ακαδημαϊκός, συγγραφέας και δημοσιογράφος

Κατηγορία απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης

Χρόνος φυλάκισης  5 μήνες και συνεχίζει

Πιθανή ποινή τρις ισόβια

Είμαστε τρεις στην πτέρυγα – διαφορετική από αυτή του αδελφού μου Αλτάν. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας, πόσο μάλλον να έχουμε αλληλογραφία με τον έξω κόσμο. Δεν γράφουμε γράμματα. Δεν μας γράφουν γράμματα. Αυτά που λέω εδώ τα μεταφέρουν οι δικηγόροι μου.

Αν και ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι κινδυνεύω σωματικά, έχω αναγκαστεί να βάλω σε αναμονή όλα τα υπαρξιακά μου συναισθήματα και ιδέες. Είμαστε περιορισμένοι σε ένα περιβάλλον όπου καμία ανάγκη ενός ώριμου μυαλού δεν ικανοποιείται. Είναι σα να φοράμε ριγέ μπιτζάμες. Είναι μια πολύ περιορισμένη ζωή στερημένη από χαρά ή συναίσθημα.

Αν το κράτος δικαίου επικρατήσει ξανά στην Τουρκία μια μέρα είμαι σίγουρος ότι δεν θα θεωρηθώ ύποπτος ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Τώρα είμαι ύποπτος μόνο γιατί απαίτησα δημοκρατία.

 

erol-onderogluErol Önderoglu

Επάγγελμα  Δημοσιογράφος, εκπρόσωπος της Τουρκίας στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα

Κατηγορία  προπαγάνδα τρομοκρατίας

Χρόνος φυλάκισης Αφέθηκε ελεύθερος μετά από 10ήμερη κράτηση , εκκρεμεί η δίκη

 

Πιθανή μέγιστη ποινή 14,5 χρόνια

Με συνέλαβαν γιατί το όνομά μου εμφανίστηκε σαν ένας από τους συντάκτες της Κουρδικής καθημερινής εφημερίας Ozgür Gündem στις 18 Μαΐου. Στην πραγματικότητα ούτε εκδότης ήμουν, ούτε είχα διαβάσει τα άρθρα. Το όνομά μου ήταν εκεί σαν συμβολική πράξη υποστήριξης.

Την μέρα που με κατηγόρησαν πήγα μόνος μου στο δικαστήριο να δω τον εισαγγελέα. Το μήνυμά του ήταν «δεν μας ενδιαφέρει αν αυτό ήταν μέρος καμπάνιας. Αν υπερασπίζεσαι την ελευθερία του τύπου, σου αποδίδουμε την κατηγορία της διασποράς προπαγάνδας υπέρ του ΡΚΚ.»

Είπα καθαρά ότι τα δημοσιευμένα άρθρα – για τα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ- ήταν προς το κοινό συμφέρον του Τουρκικού λαού. Για δύο δεκαετίες προστάτευσα την ελευθερία έκφρασης από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και αυτό δεν ήταν κάτι το διαφορετικό.

Στις 20 Ιουνίου με συνέλαβαν και πέρασα 10 μέρες σε δύο φυλακές – πολύ σύντομο διάστημα σε σχέση με το τι περνούν κάποιοι συνάδελφοι.

Με άφησαν ελεύθερο εξαιτίας της διεθνούς πίεσης, που τώρα είναι πολύ χαμηλή καθώς οι διπλωματικοί καυγάδες του Ερντογάν έχουν ρουφήξει την ενέργεια. Αν και δεν έπαθα κάποια σωματική βλάβη στη φυλακή, έμεινα με την αίσθηση ότι το επάγγελμά μου δεν είναι πια ευπρόσδεκτο από την κυβέρνηση και εκλαμβάνεται σαν απειλή: οι δημοσιογράφοι και η κοινωνία των πολιτών έχουν εξαλειφθεί.

Το πιο δύσκολο ήταν όταν η γυναίκα μου και ο γιος μου ήρθαν να με επισκεφθούν και τους μιλούσα πίσω από τον γυάλινο τοίχο. Μου έκανε επίσης εντύπωση πως έχασα τη μυική μου δύναμη τόσο γρήγορα. Εξω ήμουν αρκετά ενεργός.

Οι άνθρωποι που πήγαν πριν από μένα, καταδικάζονται συστηματικά. Αν και ακόμα παλεύω την υπόθεση, θα έρθει και η σειρά μου. Προσπαθώ να μην το υπεραναλύω. Σε αυτή την κατάσταση δεν είσαι εσύ, αλλά απλώς ένας από όλους.

 

 

 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top