ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Μορντίγιο

mordillo

Πέθανε, σε ηλικία 86 ετών, ο Γκιγιέρμο Μορντίγιο, o αργεντίνος σκιτσογράφος και κομίστας που αγαπήθηκε παγκοσμίως για τα χρωματιστά του σκίτσα χωρίς λόγια.

mordillo1

Ο Μορντίγιο, που είχε γεννηθεί στο Μπουένος Άιρες στις 4 Αυγούστου 1982, πέθανε στη Μαγιόρκα, μετέδωσε η El Pais, ενώ σημειώνεται πως ήταν δραστήριος μέχρι και την τελευταία μέρα του. Οι φιγούρες του έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Εκείνη την περίοδο ήταν ένας από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές στον κόσμο, ενώ ακόμη και σήμερα τα νοσταλγικά σχέδιά του, είναι αναγνωρίσιμα με την πρώτη ματιά από χιλιάδες ανθρώπους.

Από μικρός λάτρευε το σχέδιο και το ποδόσφαιρο και τελικά μετά από μακρά πορεία αναζητήσεων επαγγελματικής ευκαιρίας, εισήλθε στον κόσμο των εφημερίδων μέσω ενός σχεδίου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Paris Match» το 1966. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει και ήταν διεθνής η απήχηση του έργου του ενώ συνεργάστηκε και με το περιοδικό Stern.

mordillo2
Από το 1976 μέχρι το 1981 τα κόμικς του Μορντίγιο χρησιμοποιήθηκαν από τον Σλοβένο καλλιτέχνη Μίκι Μούστερ για να δημιουργήσει μια σειρά 400 κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους τα οποία στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στις Κάννες και μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση σε πάνω από 30 χώρες.

Η διεθνής φήμη του κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι. Η οικουμενικότητα των χιουμοριστικών σχεδίων του τον έκανε σεβαστό σε όλο τον κόσμο και του χάρισε σειρά βραβείων. Ποτέ δεν χρησιμοποίησε λέξεις στα σκίτσα του. Κατάφερε να ολοκληρώσει πάνω από 2.000 σχέδια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έκανε μόνο τρεις εκθέσεις: μία στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του ’60, μία στη Βαρκελώνη και η τελευταία στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα τον Νοέμβριο του 1989, όπου τα έσοδα διατέθηκαν για θεραπεία παιδιών με αυτισμό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top