ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο αρχιτέκτονας της Πυραμίδας του Λούβρου Γ.Μ. Πέι

yu-mi-pei

Ο κινεζοαμερικανός μοντερνιστής αρχιτέκτονας Γ. Μ. Πέι, ένας από τους γνωστότερους του 20ού αιώνα, πέθανε σε ηλικία 102 ετών, έγραψε η εφημερίδα The New York Times. Ο γιος του Τσεν Τσουνγκ Πέι δήλωσε στους Τάιμς ότι ο πατέρας του πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη.
Ανάμεσα στα πιο γνωστά δημιουργήματα του Γιου Μιν Πέι συγκαταλέγονται οι γυάλινες πυραμίδες που αποτελούν την είσοδο του μουσείου του Λούβρου, ο ουρανοξύστης της Bank of China στο Χονγκ Κονγκ και η προεδρική βιβλιοθήκη του Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστόνη.
«Οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες επιβάλουν μοντερνισμό σε κάτι. Υπάρχει κάποια ανησυχία για την ιστορία αλλά δεν είναι βαθιά» είχε πει στους New York Times. «Καταλαβαίνω ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, έχουμε εξελιχθεί. Αλλά δεν θέλω να ξεχάσω την αρχή… Η αρχιτεκτονική που διαρκεί πρέπει να έχει ρίζες».

epa07434423 (FILE) The Louvre Pyramid reflects the sunlight in the late afternoon outside the Musee du Louvre, in Paris, France, 11 September 2010 (reissued 13 March 2019). Built by US-Chinese architect Ieoh Ming Pei, the Louvre Pyramid celebrates the 30th anniversary of its inauguration, dated 30 March 1989.  EPA/HORACIO VILLALOBOS *** Local Caption *** 02330530

Είχε γεννηθεί στην Κίνα το 1917 και πήγε στις ΗΠΑ στα 17 του για να σπουδάσει αρχιτεκτονική παίρνοντας το πτυχίο του το 1940 από το ΜΙΤ. Μετά σπούδασε στο Χάρβαρντ και έγινε Αμερικανός πολίτης το 1954.
«Η ευελιξία του και η ικανότητά του στην χρήση των υλικών προσεγγίζουν το επίπεδο της ποίησης» έλεγε η επιτροπή που του απένειμε το βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker το 1983. « Το τακτ και η υπομονή του τον βοήθησαν να προσελκύσει μαζί ανθρώπους διαφορετικών ενδιαφερόντων και ειδικοτήτων για να δημιουργηθεί ένα αρμονικό περιβάλλον».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP.COM

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top