ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του επιθεωρητή Μονταλμπάνο

camilleri2

Ο ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλιέρι, ένας από τους διασημότερους της χώρας του και «πατέρας» του διάσημου «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο», πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών, μετέδωσε το ιταλικό κρατικό δίκτυο Rai.
Ο Καμιλιέρι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εργαζόμενος ως θεατρικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και καθηγητής και γνώρισε την επιτυχία μετά τα 60 του.
Έγραψε περισσότερα από 100 βιβλία. Τα βιβλία του με ήρωα τον Μονταλμπάνο έχουν πολλές φορές βρεθεί στην λίστα των μπεστ σέλερ στην Ιταλία, έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και έχουν εμπνεύσει την τηλεοπτική σειρά που προβάλλει η Rai αλλά και παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα.
Ο Καμιλιέρι έχασε την όρασή του τα τελευταία χρόνια, αλλά έλεγε ότι αυτό τον έκανε να βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά. «Είμαι τυφλός αλλά η απώλεια της όρασής μου επανέφερε στη ζωή όλες τις άλλες αισθήσεις» είχε πει. «Ήρθαν να με σώσουν. Η μνήμη μου βελτιώθηκε και θυμάμαι περισσότερα πράγματα από πριν με μεγάλη διαύγεια και εξακολουθώ να γράφω».
Ο Καμιλιέρι και ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο άλλαξε την γνώμη των ανθρώπων για τη Σικελία. Μαζί σε μια περίοδο 25 χρόνων μετέτρεψαν ένα ζοφερό τοπίο συμμοριών και μαφιόζικης βίας σε ένα αμέριμνο, χιουμοριστικό, επικεντρωμένο στο φαγητό σχεδόν παραδεισένιο χώρο της φανταστικής πόλης Βιγκάτα.
Έγραψε πάνω από 100 βιβλία. Οι ιστορίες του ήταν φανταστικές, αλλά επηρεασμένες από τις σύγχρονη ζωή ή αποτέλεσμα ωρών έρευνας σε αρχεία.
Οι ιστορίες του Μονταλμπάνο, όλες δημοσιευμένες σε 180 σελίδες – 18 κεφάλαια των 10 σελίδων- μεταφράστηκαν σε 120 γλώσσες και πουλήθηκαν σε 25 εκατομμύρια αντίτυπα.
Το πιο πρόσφατο δημοσιεύτηκε τον Μάιο στην Ιταλία και έγινε γρήγορα bestseller.
Το τελευταίο βιβλίο της σειράς με τίτλο Riccardino έχει γραφτεί το 2006 και παραμένει κλειδωμένο σε ένα συρτάρι του εκδότη του στο Παλέρμο με την συμφωνία να τυπωθεί μεταγενέστερα.

Με τον Λούκα Ζινγκαρέττι που έδωσε ζωή στον επιθεωρητή Μονταλμπάνο

Με τον Λούκα Ζινγκαρέττι που έδωσε ζωή στον επιθεωρητή Μονταλμπάνο

Το ενδιαφέρον των Ιταλών για τον χαρακτήρα του Σάλβο Μονταλμπάνο ξεκίνησε με Το Σχήμα του Νερού που εκδόθηκε το 1994 στη Σικελία. Τότε ο Καμιλιέρι ήταν ήδη 67 ετών και συνταξιούχος σκηνοθέτης και σεναριογράφος.
Οι αναγνώστες αγάπησαν τον Μονταλμπάνο για τις αξίες του: ένας αστυνομικός με υψηλό αίσθημα σεβασμού για τους ανθρώπους, αψεγάδιαστης τιμιότητας και υψηλής απέχθειας για την γραφειοκρατία. Άρχισαν να θαυμάζουν την συμπαθητική του ταπεινότητα, την γκρίνια του και το μοναχικό του πνεύμα – του αρέσει να τρώει μόνος, σιωπηλά.
Μέσα από τα βιβλία του Καμιλιέρι οι Ιταλοί αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά την σημασία της σισιλιάνικης διαλέκτου. Η χρήση εκφράσεων βοήθησε να αναδειχθεί η κουλτούρα του νησιού. Σήμερα η δουλειά του διδάσκεται σε σχολεία της Σικελίας.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top