ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας Ιταλός γεννημένος στην Κούβα…

italocalvino

Στις 15 Οκτωβρίου 1923 γεννήθηκε στο Santiago de las Vegas στην Κούβα ο Ίταλο Καλβίνο

—της Ελένης Κοσμά—

Στα χρόνια πριν από τον Μάη του ’68 ο ανατόμος της μεταπολεμικής ιστορίας της Ιταλίας, γεννημένος στην Κούβα και μεγαλωμένος στο Σαν Ρέμο, Ίταλο Καλβίνο μετακομίζει στο Παρίσι. Εκεί γνωρίζει τον Ρεϊμόν Κενώ, μεταφράζει τα Γαλάζια Άνθη του (1969) στα ιταλικά και γίνεται μέλος του Oulipo, του Εργαστηρίου Δυνητικής Λογοτεχνίας,  κύριο μέλημα του οποίου είναι το λογοτεχνικό παίγνιο, το πείραμα και η εξερεύνηση της δυνητικότητας στη δομή και στη γλώσσα της λογοτεχνίας. Οι Αόρατες πόλεις (1971) και το Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης (1979), μαζί με τα Κοσμοκωμικά (1965) και το Ταυ με μηδέν (1967· να θυμηθούμε εδώ και τη θρυλική επαναγραφή που επιχειρεί στον Κόμη Μοντεχρήστο) είναι, μεταξύ άλλων, βιβλία που μαρτυρούν (αναδρομικά ή προγραμματικά) τον παιγνιώδη, αμφίσημο και δαιδαλώδη τόνο της γραφής του Καλβίνο, και την εγγύτητά του με τους Γάλλους ουλιπογράφους: «Η πλούσια λογοτεχνική παραγωγή του σφραγίζεται από ένα διακριτό παιγνιώδες, έντεχνο ύφος, με τάση για πειραματικές αναζητήσεις και επινοητικές λύσεις, ιδίως μετά τη συνάντησή του με τον Κενώ στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και την προσχώρησή του στην ομάδα Οulipo», γράφει η Λίζυ Τσιριμώκου στα Νέα, με αφορμή τη μετάφραση της συλλογής διηγημάτων του με τίτλο Τελευταίο έρχεται το κοράκι, το 2010, από τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, στον οποίο χρωστάμε, μεταξύ αμέτρητων άλλων, και τη γνωριμία με το έργο του Καλβίνο.

Η συνέχεια του αφιερώματος στο dimartblog.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top