ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραβείο Γκονκούρ στον Ζαν-Πολ Ντιμπουά

dubois

Ο μυθιστοριογράφος Ζαν-Πολ Ντιμπουά τιμήθηκε τη Δευτέρα με το βραβείο Γκονκούρ, το λογοτεχνικό βραβείο με το μεγαλύτερο κύρος στον γαλλόφωνο κόσμο, για το βιβλίο του «Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon» (“All men do not live in the same way in the world”) (εκδ. L’Olivier), ένα συγκλονιστικό και νοσταλγικό μυθιστόρημα για τη χαμένη ευτυχία.

Ο Ντιμπουά, 69 ετών γεννήθηκε το 1950 στην Τουλούζη και έχει ήδη τιμηθεί με το βραβείο Femina (το 2004 για το βιβλίο του «Une vie francaise»). Διακριτικός και δημοφιλής συγγραφέας, οικοδομεί εδώ και τριάντα χρόνια ένα έργο που γοητεύει με την ευαισθησία και τη βαθιά ανθρωπιά του. Εχει γράψει πολλά μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά κείμενα και αρθρογραφεί για το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «L’Obs» (Le Nouvel Observateur).

Το βιβλίο διηγείται την ιστορία του Πολ Χάνσεν που πέρασε δύο χρόνια σε φυλακή στο Μπορντό. Ο λυπημένο ήρωας του βιβλίου έχει ρίζες στην Τουλούζη, όπου έχει γεννηθεί ο συγγραφέας. Η ζωή του Χάνσεν καταστρέφεται σε μια στιγμή τρέλας και βρίσκεται να ζει σε ένα μικρό κελί μιας καναδικής φυλακής σε ένα μέλος των Hells Angel , που απειλεί ότι θα τον κόψει στα δύο αν τον θυμώσει. Ωστόσο ο κακοποιός καταρρέει στη θέα ποντικιών και του ψαλιδιού του κουρέα. Για να μείνει νηφάλιος ο ήρωας μιλάει στο μυαλό του με τους πεθαμένους: την νεκρή σύντροφό του Γουινόνα, τον σκύλο του Νουκ, τον πατέρα του και την μητέρα του που πρόβαλε ταινίες πορνό στον κινηματογράφο της παρά το γεγονός ότι ήταν παντρεμένη με κληρικό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top