ΠΟΙΗΣΗ

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

ECRGHN poetry word in mixed vintage metal type printing blocks over grunge wood

Εκδηλώσεις και αφιερώματα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου)

14.00 Εκδήλωση για την ποιητική γενιά του 1970 στο Αμφιθέατρο «Aula» της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου. Διοργανωτής η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποιήματά τους θα διαβάσουν οι Νάσος Βαγενάς, Ηλίας Γκρής, Γιάννης Ευσταθιάδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Παυλίνα Παμπούδη, Αθηνά Παπαδάκη, Μανόλης Πρατικάκης, Αντώνης Φωστιέρης, Γιώργος Χουλιάρας, Δήμητρα Χριστοδούλου και Γιώργος Χρονάς. Την εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας Ευριπίδης Γαραντούδης. Στο μουσικό μέρος θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα ποιητών της γενιάς του 1970. Συντελεστές: Χρήστος-Δαυίδ Νταούλας (πιάνο) και Αναστασία Καπετανάκη (φωνή). Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

18.30 Στο πλαίσιο της έκθεσης «Μανόλης Αναγνωστάκης:Το θέμα είναι τ ώ ρ α τι λες» στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων (Μητροπόλεως 1). Ανάμεσα στα χειρόγραφα, τα προσωπικά αντικείμενα και τις ποιητικές συλλογές του Αναγνωστάκη, καθώς και στα τεκμήρια της εποχής του, ο ποιητής και συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας και η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου θα μιλήσουν για το αποτύπωμα που άφησε στο πεδίο του πολιτισμού και της πολιτικής. Παράλληλα, ο Μιχάλης Γρηγορίου θα μιλήσει για την εμπειρία της μελοποίησης των έργων του. Επιλεγμένα ποιήματα του Αναγνωστάκη θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Σκουλά και Θανάσης Δόβρης. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

19.00 Αφιέρωμα στην ποίηση στον «Ιανό» (Σταδίου 24), για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι) συμμετέχουν σε ένα μεγάλο αφιέρωμα για την ποίηση. H βραδιά θα ξεκινήσει στις 19.00 με γαλλική μουσική από τους La chanteuse. Η Έλενα Παπαδημητρίου στο τραγούδι και ο Γιώργος Αναστασόπουλος στο πιάνο μάς ταξιδεύουν στη γαλλική μουσική από την Εντίθ Πιάφ και μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της κλασικής περιόδου του γαλλικού chanson.

19.30 Βραδιά αφιερωμένη στον Χιλιανό αγωνιστή και ποιητή Πάμπλο Νερούδα στο Εναλλακτικό Στέκι (Χαλκοκονδύλη 25) με την προβολή της ταινίας «Neruda» (2016) του σκηνοθέτη Πάμπλο Λαραΐν. Πρόκειται για μια ποιητική (και σε πολλά σημεία μυθοπλαστική) βιογραφία, η οποία αποδίδει με πρωτότυπο τρόπο το πνεύμα του ποιητή. Η ταινία διαδραματίζεται το 1948, χρονιά κατά την οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα τίθεται εκτός νόμου. Είναι η εποχή που ξεκινάει και η δίωξη του Νερούδα ενώ ο ίδιος συνθέτει την κορυφαία ποιητική του συλλογή «Κάντο Χενεράλ». Στη διάρκεια του αφιερώματος, θα διαβαστούν αποσπάσματα από το «Κάντο Χενεράλ» και θα ακουστούν αποσπάσματα από την ομώνυμη σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη.

20.30 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τα δέκα χρόνια του περιοδικού «Ποιητική» (διευθυντής Χάρης Βλαβιανός, εκδόσεις Πατάκη) το συγκρότημα Penny Dreadful θα παίξει μουσική και οι συνεργάτες του περιοδικού θα διαβάσουν τα ποιήματά τους στο Public Cafe του Συντάγματος.

Αφιερωμένες στην ποίηση θα είναι σήμερα όλες οι ραδιοσυχνότητες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το αφιέρωμα ετοίμασε η ΕΡΤ σε σύμπραξη με την Εταιρεία Συγγραφέων, που εισηγήθηκε το 1999 στην UNESCO την καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Όλα τα προγράμματα της ελληνικής ραδιοφωνίας διαμορφώνονται από τις 8.00 με απαγγελίες ποίησης και συνεντεύξεις ποιητών ενώ εμπλουτίζονται με αρχειακό υλικό από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και ζωντανές συνδέσεις.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top