ΜΟΥΣΙΚΗ

Εορταστική Εισαγωγή του Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Dmitri_Shostakovich-Festive_Overture

Η «Εορταστική Εισαγωγή» («Праздничная увертюра» ο πρωτότυπος τίτλος στα Ρωσικά, «Festive Overture» ο αγγλικός τίτλος, με τον οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως) είναι μια ολιγόλεπτη σύνθεση του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, την οποία έγραψε το 1954 για τους εορτασμούς της 37ης επετείου από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Ήταν παραγγελία του αρχιμουσικού της ορχήστρας του Θεάτρου Μπολσόι Βασίλι Νεμπόλσιν, ο οποίος αναζητούσε την τελευταία στιγμή ένα εισαγωγικό κομμάτι για τη συναυλία που επρόκειτο δοθεί για την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ο Σοστακόβιτς δέχτηκε την πρόκληση, έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά και μέσα σε τρεις ημέρες ολοκλήρωσε το κομμάτι, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στη συναυλία της 6ης Νοεμβρίου.
Το έργο του Σοστακόβιτς, που διαρκεί περί τα 5 λεπτά, θυμίζει αρκετά την εισαγωγή της όπερας του Γκλίνκα «Ρουσλάνος και Λουντμίλα» (1842). Είναι ένα χαρούμενο και ανυψωτικό κομμάτι σε γρήγορο τέμπο, γραμμένο σε συμβατική φόρμα και αρμονία και θεωρείται από την κριτική ίσως το πιο συντηρητικό έργο του μεγάλου ρώσου συνθέτη.
Το κομμάτι αποτελεί μέρος του ρεπερτορίου μιας κλασικής ορχήστρας και ακούγεται συχνά στις αίθουσες συναυλιών. Είναι γραμμένο για πίκολο φλάουτο, 2 φλάουτα, 3 κλαρινέτα. φαγκότο, 4 κόρνα, 3 τρομπέτες, 2 τρομπόνια, μπάσο τρομπόνι, τούμπα, τύμπανα, τρίγωνο, κύμβαλα, γκρανκάσα, ταμπούρο και έγχορδα. Στην πλήρη εκδοχή του έργου ο συνθέτης περιλαμβάνει επιπλέον 2 κόρνα, 3 τρομπέτες, 2 τρομπόνια κι ένα μπάσο τρομπόνι, τα οποία παίζονται εκτός σκηνής.

sansimera.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top