ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παγκόσμια πρώτη των σινεμά

My beautiful picture

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, στις 28 Δεκεμβρίου 1895, στο Salon Indien du Grand Café στο Παρίσι έλαβε χώρα η πρώτη δημόσια κινηματογραφική προβολή με εισιτήριο. Οι αδελφοί Auguste και Louis Lumière προέβαλαν δέκα μικρού μήκους (για την ακρίβεια, μήκους 17 μέτρων και διάρκειας 50 δευτερολέπτων η κάθε μία) ταινίες, μεταξύ αυτών το La Sortie de l’Usine Lumière à Lyon. Πρόκειται για ένα μονοπλάνο που δείχνει τους εργαζόμενους στο εργαστάσιο των αδελφών Lumière στη Λιών την ώρα που τελειώνουν τη δουλειά και βγαίνουν στον δρόμο. Σχετικά πρόσφατα ανακαλύφθηκαν άλλες δύο κόπιες, άλλα δύο take τις ίδιας σκηνής, στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν πρόλαβαν να βγουν όλοι εγκαίρως. Ασήμαντη (;) λεπτομέρεια: ο μεγαλόσωμος σκύλος που γαβγίζει στους εργάτες (βλ. 5ο δευτερόλεπτο), έπαιξε και στα τρία take της ταινίας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top