ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θ. Γκόνης: «Έτσι βλέπω εγώ τους κήπους»

thodoris_gonis_press_photo_kiki_pap

Μια διαδρομή στον Εθνικό Κήπο, από σήμερα έως και τις 26 Ιουνίου, προτείνει ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Θοδωρής Γκόνης, θέλοντας να γνωρίσει σε όσους θα τον συνοδεύσουν τους μόνιμους κατοίκους του: ποιητές, πολιτικούς, γεωπόνους και μηχανικούς – μαζί με τη βαυαρή βασίλισσα Αμαλία, που περπάτησε ρεμβάζοντας ανάμεσα στις φυλλωσιές του.

Αφετηρία της διαδρομής είναι η είσοδος με το ηλιακό ρολόι από την πλευρά της λεωφόρου Αμαλίας.

«Η αρχή γίνεται με τις Ουασινγκτόνιες φοινικιές (ήρθαν από τις ΗΠΑ) και συνεχίζεται με την Πέργκολα της Αμαλίας. Είναι το σημείο όπου έκανε περίπατο κάθε απόγευμα ο Παλαμάς με το μπαστουνάκι του ενώ τα κορίτσια συνέρρεαν για να τον συναντήσουν. Μετά θα δούμε το Κυπαρίσσι του Μπαρό, που ήταν ο πρώτος κηποτεχνικός της Αμαλίας, και το άγαλμα του Σπυρίδωνος Σαμάρα, που έγραψε τον Ολυμπιακό Ύμνο. Ακολουθεί ο Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος, ο ξεχασμένος Ελβετός τραπεζίτης και φιλέλληνας, μεγάλος φίλος του Καποδίστρια, που δίνει κι εκείνος δίπλα του το παρών με το άγαλμά του. Να πούμε πως το άγαλμα του Εϋνάρδου είναι το πρώτο άγαλμα που ανεγέρθηκε σε δημόσιο χώρο της Αθήνας. Και έπονται κι άλλα, πολλά αγάλματα: ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, που αναστάτωνε τη Βουλή με τις οξύθυμες αντιδράσεις του, ο Νικόλαος Ταμβάκης, που ήταν ο τελευταίος διοικητής του Εθνικού Κήπου και έγραψε ένα βιβλίο στο οποίοέχει καταθέσει όλη την πολύτιμη εμπειρία του, ο Έλληνας ποιητής Ζαν Μωρεάς, που έγινε διάσημος στη Γαλλία και ένωσε τους συμβολιστές υπό το σκήπτρο του μανιφέστου του» είπε ο Θοδωρής Γκόνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η διαδρομή του Θ. Γκόνη έχει, φυσικά, κι άλλους σταθμούς: «Θα δούμε τον Βράχο της Αμαλίας, έναν βράχο στον οποίο η άτεκνη βασίλισσα θρηνούσε για τα παιδιά που δεν μπορούσε να κάνει, αλλά κι ένα ατυχέστατο άγαλμα του Σολωμού, που είναι σαν να προσπαθούν να το κρύψουν από την κοινή θέα. Πρόκειται γι’ αυτό που σχολίασε ο Σεφέρης: “Η κόλαση των ποιητών είναι τέτοια αγάλματα”. Αν και δεν απέφυγε αργότερα κι ο ίδιος μιαν ανάλογη μοίρα. Υπάρχουν επίσης το Βοτανικό Μουσείο και τα αγάλματα του Καλλέργη και του Μακρυγιάννη».

Η παράσταση «Εθνικός Κήπος» παρουσιάζεται έως τις 26 Ιουνίου στον Εθνικό Κήπο, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκιόνη.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Κοκκίδου, Κατερίνα Πατσιάνη και Μυρτώ Γκόνη και οι μουσικοί Μιχάλης Καλογεράκης και Παντελής Καλογεράκης.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top