ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπόρχες

borjes

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, στις 24 Αυγούστου 1899, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Το αφιέρωμα του dim/art στον αγαπημένο συγγραφέα περιλαμβάνει αποσπάσματα μιας συζήτησής του με αναγνώστες του σχετικά με τη μυθοπλασία (ανθολογημένα και μεταφρασμένα από τον Γιώργο Θεοχάρη), ποίηματα και πεζά του Μπόρχες και ντοκιμαντέρ σχετικά με τη ζωή και το έργο του (βίντεο στα αγγλικά και στα ισπανικά). Ακόμα, από το αφιέρωμα του περιοδικού Ο Χάρτης (τεύχος 8, Οκτώβριος 1983) αναπαράγονται φωτογραφημένα το χρονολόγιο της ζωής του Μπόρχες μέχρι το 1983, ένα «λήμμα μελλοντικής εγκυκλοπαίδειας» για τον Μπόρχες —γραμμένο από τον Μπόρχες και μεταφρασμένο από τον Αχιλλέα Κυριακίδη—, το διήγημα «25 Αυγούστου 1983» μεταφρασμένο από τον Νάσο Βαγενά και ένα κείμενο με τίτλο «Ο Μπόρχες στην οδό Πανεπιστημίου», όπου ο Νάσος Βαγενάς περιγράφει την τυχαία συνάντησή του με τον Μπόρχες στο κέντρο της Αθήνας, τις μέρες ακριβώς που ετοιμαζόταν το αφιέρωμα του Χάρτη.

Το αφιέρωμα αυτό θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται διαρκώς — όχι μόνο γιατί το dim/art αγαπά τον Μπόρχες αλλά και επειδή έτσι του ταιριάζει: ένα αφιέρωμα σαν το «Βιβλίο της Άμμου» ή σαν τον χάρτη της γνωστής παραβολής του Μπόρχες, του χάρτη που σταδιακά κάλυψε ολόκληρη την αυτοκρατορία την οποία απεικόνιζε, σε κλίμακα 1:1, με αποτέλεσμα να καταστεί άχρηστος.

Η συνέχεια του αφιερώματος στο dimartblog

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top