ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες του Νταλί

iladxmas000

Ο Σαλβαδόρ Νταλί σχεδίασε μια σειρά από δεκαεννέα χριστουγεννιάτικες κάρτες στο διάστημα 1958-1976. Οι κάρτες έγιναν κατόπιν παραγγελίας της εταιρίας Hoechst Ibérica, με έδρα τη Βαρκελώνη, και αποτυπώνουν την οπτική του Νταλί για τον παραδοσιακό εορτασμό των Χριστουγέννων.

Στην Ισπανία έγιναν ανάρπαστες αλλά στις ΗΠΑ δεν έπιασαν. Όπως το έθεσε ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου ευχετηρίων καρτών Hallmark: «η σουρεαλιστική προσέγγιση των Χριστουγέννων από τον Νταλί αποδείχτηκε πιο προχωρημένη από αυτό που μπορούσε να αντέξει ο μέσος αγοραστής χριστουγεννιάτικων καρτών».

Ένα από τα παλαιότερα δείγματα ενασχόλησης του Νταλί με χριστουγεννιάτικο θέμα είναι το ακόλουθο σχέδιο, που έγινε το 1946 προκειμένου να μπει στο εξώφυλλου του περιοδικού Vogue:

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα και τις κάρτες στο DIMART

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top