ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Σπρίνγκστιν καταδικάζει από σκηνής την «απάνθρωπη» πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ

bruce springsteen

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν ξέφυγε από τα συνηθισμένα κείμενα της παράστασης στο Μπρόντγουεϊ για να καταδικάσει την «απάνθρωπη» μεταχείριση για χιλιάδες παιδιά που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους εξαιτίας της σκληροπυρηνικής μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.
Ο τραγουδιστής που παρουσιάζει εδώ και οκτώ μήνες ένα βιογραφικό σόου στη Νέα Υόρκη με  τραγούδια μιας ζωής και σκέψεις για την οικογένεια και την μουσική, καταδίκασε την πολιτική που χώρισε 2000 παιδιά από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο Σπρίνγκστιν από σκηνής καταδίκασε τα στελέχη της κυβέρνησης που αποκάλεσε βλάσφημους γιατί ισχυρίστηκαν ότι είχαν καθήκον να χωρίσουν οικογένειες.
Αυτοσχεδιάζοντας στην μακροσκελή του καταδίκη, ο Σπρίνγκστιν που στις τελευταίες εκλογές υποστήριξε και τον Ομπάμα και την Χίλαρι Κλίντον, είπε στο ακροατήριο: «Σε 146 παραστάσεις παίζω σχεδόν κάθε βράδυ τα ίδια. Η σημερινή βραδιά απαιτεί κάτι διαφορετικό».
Και έπαιξε το The Ghost of Tom Joad, ένα τραγούδι διαμαρτυρίας που είχε ηχογραφήσει το 1995, εμπνευσμένο από ένα χαρακτήρα του βιβλίου του Στάινμπεκ «Τα σταφύλια της οργής». Οι εικόνες του Στάινμπεκ της απόλυτης φτώχειας της δεκαετίας του 1930 αντικαθίστανται στο τραγούδι του Σπρίνγκστιν από τις σύγχρονες εικόνες των άστεγων και της ανισότητας: «Όπου κάποιος παλεύει για μια θέση να σταθεί /ή μια δουλιά με αξιοπρέπεια ή μία χείρα βοηθείας/ όπου κάποιος παλεύει να είναι ελεύθερος/ κοίταξέ τους στα μάτια, μάνα, και θα δεις εμένα».


Από τον Απρίλιο όσοι μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωποι με διώξεις, ενώ τα παιδιά τους κρατούνται σε κλούβες μέσα στα προσωρινά κέντρα κράτησης. Τόσο ο υπουργός δικαιοσύνης του Τραμπ Τζεφ Σέσιονς, όσο και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, για να δικαιολογήσουν την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ είπαν ότι ακολουθούν τα διδάγματα της Βίβλου. «Σας αναφέρω τον Απόστολο Παύλο και το καθαρό και σοφό του δίδαγμα στην επιστολή προς Ρωμαίους ότι πρέπει να τηρούμε τους νόμους της κυβέρνησης γιατί ο Θεός την όρισε για να τηρηθεί η τάξη» είπε ο Σέσιονς.

theguardian.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top