ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα διαμάντια είναι παντοτινά — και ενίοτε σκοτεινά

ian_fleming-e1464350844513

—της Ειρήνης Βεργοπούλου—

Ian Fleming (28 Μαΐου 1908–12 Αυγούστου 1964)

Σε μια συνέντευξη του το 1963, ένα χρόνο πριν πεθάνει από καρδιακή προσβολή στα 56 του, ο πρώην αξιωματικός του Βρετανικού ναυτικού, κατάσκοπος και συγγραφέας, ο πνευματικός πατέρας του φανταστικού πράκτορα James Bond, υπερασπιζόμενος τον βίαιο αλλά δημοφιλή ήρωά του, είπε: «Όλη η Ιστορία είναι γεμάτη σεξ και βία… δεν μπορούμε να γράφουμε θρίλερ με τον [παλιομοδίτικο] τρόπο, τη στιγμή που η ζωή μάς έχει προσπεράσει τόσο γρήγορα». Μας θυμίζει ίσως τον Γκάτσο: «….με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί» — μόνο που ο κύριος Ian Lancaster Fleming σαφώς δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κάποιος ευαίσθητος τύπος με φιλοσοφικές αναζητήσεις· μάλλον ήξερε εμπειρικά για τι μίλαγε. Στη ζωή του υπήρξε υπερβολικά «περπατημένος», υπερβολικά χορτασμένος από τα πάντα. Ο Fleming ήταν ο ήρωάς του, ήταν ο Bond — ένας σκληρός, δυναμικός και μάλλον βίαιος άνθρωπος, μισογύνης, φανατικός αντικομουνιστής, σνομπ αριστοκράτης πολεμιστής, που από χαριτωμενιά της φύσης είχε τη συγγραφική φλέβα μέσα του. Οι δώδεκα νουβέλες και οι δυο συλλογές διηγημάτων που έγραψε με τον ήρωα κατάσκοπο James Bond, μεταξύ του 1952 και του 1964, ήταν και παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή θρίλερ, αλλά τον κατατάσσουν και στους Βρετανούς συγγραφείς με τη μεγαλύτερη δημοφιλία στις τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, στα πάθη και τις περιπέτειες του οποίου ο ίδιος κολύμπησε. Το 2008 οι Times των κατέταξαν 14ο στη λίστα των πενήντα μεγαλύτερων Βρετανών συγγραφέων μετά το 1945. Όμως οι εμπειρίες του, αλλά και το περιεχόμενο των ιστοριών του, έφεραν τη σφραγίδα της τραχύτητας. Κουβαλούσαν την έπαρση, την ανδρεία και τις παρωχημένες κοινωνικές και πολιτικές αντιλήψεις ενός κόσμου ολόκληρου, μιας εποχής μυθικής αλλά και ιδεολογικά ξεπερασμένης, που αυτός βίωσε στο μέγιστο και —ηθελημένα ή αθέλητα— απαθανάτισε σχεδόν νοσταλγικά.

Ο Fleming γεννήθηκε στην οδό Γκρην αρ. 27, στο πλούσιο προάστιο Μέιφαιρ του Λονδίνου. Μητέρα του ήταν η γνωστή στους κοσμικούς κύκλους του Λονδίνου Evelyn St Croix Rose (1885-1964) και πατέρας του ο Valentine Fleming, ο οποίος υπήρξε μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου από το 1910. Αργότερα κατετάγη στο στρατό, με την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου το 1914. Σκοτώθηκε στη μάχη το 1917, στο Δυτικό Μέτωπο, και για αυτόν έγραψε επικήδειο στους Times ο ίδιος ο Τσώρτσιλ. Ο Ian είχε άλλους τρεις αδελφούς, εκ των οποίων ο Peter (1907—1971), υπήρξε καθιερωμένος συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας (κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό) και επίσης ενεπλάκη σε μυστικές επιχειρήσεις για τη Βρετανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Νορβηγία και την Ελλάδα. Οι Fleming είχαν και μια ετεροθαλή αδελφή από δεσμό της μητέρας τους με τον καλλιτέχνη Augustus John, την τσελίστρια Amaryllis Fleming (1925–1999).

Η συνέχεια στο dimartblog

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top