ΒΙΒΛΙΑ

Τιμητικός τόμος για τη συμβολή του Π. Κ. Ιωακειμίδη στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης

Pioak_Evropaiki Oloklirosi

Ioakeimidis_Evropaiki OloklirosiΣουζάνα Βέρνυ και Αντ. Κόντης ( επιμέλεια) , Ευρωπαική Ολοκλήρωση. Οι Πολλαπλές Κρίσεις και Προκλήσεις του Μέλλοντος. Τιμητικός τόμος για τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΙΩΑΚΕΙΜΊΔΗ, Αθήνα,  Εκδόσεις  Παπαζήσης, 2018

Στην ιδιαίτερα κρίσιμη φάση που περνά η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τα τελευταία χρόνια, στην ανάλυση των πολλαπλών κρίσεων που απασχολούν σήμερα την ΕΕ, και στις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει κατά την τρέχουσα περίοδο μέσα στη παγκόσμια σκηνή, επικεντρώνεται ο τόμος  με τίτλο «Ευρωπαική Ολοκλήρωση. Οι Πολλαπλές Κρίσεις και Προκλήσεις του Μέλλοντος», που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση, προς τιμήν του γνωστού Ελληνα ακαδημαϊκού Παναγιώτη Κ. Ιωακειμίδη.

Στον  ογκώδη αυτό  τόμο (780 σελίδων) ,  διακεκριμένές προσωπικότητες ( ανάμεσα τους  ο Κ. Σημίτης και Ε. Βενιζέλος)  και   ειδικοί, μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας των ευρωπαϊκών σπουδών ( 41 τον αριθμό), τιμούν τον Παναγιώτη Κ. Ιωακειμίδη, συνεπή  δάσκαλο, οραματιστή, συγραφέα και ακτιβιστή υπέρ της ενωμένης Ευρώπης. Γιά τέσσερις δεκαετίες, ο Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης συμβάλλει ενεργά στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη συνεχή εξέλιξή της. Πέρα από διαμορφωτή πολιτικής, ως δημόσιος διανοούμενος βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου στη χώρα μας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ευρωπαϊκό ρόλο της Ελλάδας, ενώ γενιές φοιτητών πρωτογνώρισαν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσα από την πανεπιστημιακή διδασκαλία του.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκή ενασχόληση του Παναγιώτη Ιωακειμίδη με το μέλλον της Ευρώπης, η θεματική του τόμου επικεντρώνεται στην ιδιαίτερα κρίσιμη φάση που περνά η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη ενότητα του βιβλίου εστιάζεται στην ανάλυση των πολλαπλών κρίσεων που απασχολούν την ΕΕ σήμερα. Οι επόμενες τρείς ενότητες εξετάζουν συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κατά την τρέχουσα περίοδο, τόσο εσωτερικά (θεσμικές, οικονομικές) όσο εξωτερικά, ως δρώντα στη διεθνή σκηνή. Το βιβλίο κλείνει με το ζήτημα του εξευρωπαϊσμού της Ελλάδας και τη μετεξέλιξη της κατά τα χρόνια της κρίσης.

Ένα φόρο τιμής των συναδέλφων του προς τον Παναγιώτη Κ Ιωακειμίδη, ταυτόχρονα το βιβλίο αποτελεί ένα απαραίτητο εγχειρίδιο για την κατανόηση των πολλαπλών διλημμάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, όπως και των μελλοντικών προοπτικών της ενοποιητικής διαδικασίας.

Μία πολλαπλώς χρήσιμη και αναγκαία   έκδοση σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top