ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τραγούδια για Δευτέρες (blue και άλλες)

blue-monday

Η τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου αποτελεί, για πολλούς, συνώνυμο της μιζέριας, της θλίψης και… των νεύρων. Κι αυτό γιατί, όπως διαβάζουμε, σύμφωνα με τον Κλιφ Άρναλ, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, το τέλος των γιορτών των Χριστουγέννων σε συνδυασμό με άλλους παράγονες αυξάνουν το συναίσθημα της δυσφορίας…. Αυτή είναι η περίφημη ‘Blue Monday’, η Μαύρη Δευτέρα.

Η θεωρία της Blue Monday προκύπτει από μια μαθηματική εξίσωση, [W+(Dd)]xTQ/MxNA, που γεννήθηκε στο μυαλό του από τον ακαδημαϊκού dr Cliff Arnall, η οποία συνδυάζει παράγοντες όπως ο καιρός (W), τα χρέη (D),τον μηνιαίο μισθό (d), τον χρόνο που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T), το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ) κτλ.

Η πρώτη Blue Monday στην ιστορία ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2005, και ουσιαστικά σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έπεσαν έξω στο πρόγραμμα και τους στόχους τους κι έτσι μελαγχολούν.

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι δημιουργήθηκε από το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel που άρχισε να διαρρέει την αίσθηση της πολύ κακής Δευτέρας για να σκεφτεί ο κόσμος να λύσει το πρόβλημα κλείνοντας ένα ταξίδι.

Τώρα η Blue Monday χρησιμοποιείται για να πουληθούν τα πάντα από λουλούδια μέχρι αυτοκίνητα. Νικήστε την Blue Monday, μας λένε οι διαφημιστές : αγοράστε σήμερα κάτι καινούργιο.

Τραγούδια για Δευτέρες (blue και άλλες)

The Mamas & The Papas – Monday Monday

She’s Lost Control – Joy Division

How To Disappear Completely – Radiohead

Perfect Day – Lou Reed

 

Nick Cave & The Bad Seeds/Kylie Minogue – Where The Wild Roses Grow

Peter Gabriel – Mercy Street

 

I don’t like Mondays – The Boomtown Rats

Monday morning blues – Mississippi John Hurt

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top