ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωνή με ταυτότητα

joe_cocker_1970
RIP Joe Cocker

—της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι η ροκ έχασε έναν ακόμα σπουδαίο ερμηνευτή: ο μεγάλος Τζο Κόκερ πέθανε σήμερα, στα 70 του.

Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις καλλιτεχνών της ροκ που να κάνουν καριέρα αποκλειστικά ως τραγουδιστές και όχι ως συνθέτες ή μέλη συγκροτημάτων που παρεμπιπτόντως τραγουδάνε κιόλας. Ο Τζο Κόκερ ανήκε σ’ αυτή τη σπάνια κατηγορία. Σφράγισε με τη μεγάλη του φωνή και την παθιασμένη ερμηνεία του μεγάλα τραγούδια. Γιατί αυτό ήταν το χαρακτηριστικό του: όχι μόνο μια καθαρά ροκ φωνή, απόλυτα αναγνωρίσιμη με το γρέζι και την τραχύτητά της, αλλά και μια εκπληκτική ικανότητα να γυρίζει τα τραγούδια τα μέσα έξω, να αποκαλύπτει τη δυναμική και την έντασή τους. Το έδειξε πρώτη φορά στο Γούντστοκ, κάνοντας δικό του το With a little help from my friends (και διχάζοντας την υφήλιο για το ποια εκτέλεση είναι καλύτερη). Είπε το First we take Manhattan καλύτερα από τον Κοέν. Ερμήνευσε το Unchain my heart με τρόπο που ζήλεψε ο Ρέι Τσαρλς.

Ο Κόκερ γεννήθηκε στο Σέφιλντ το 1944 και άρχισε να τραγουδάει σε παμπ της πόλης από έφηβος. Από το 1968 και μετά, όταν έδειξε με το With a little help from my friends στον κόσμο τι εκπληκτικά πράγματα μπορεί να κάνει με τη φωνή του, δεν έπαψε να ηχογραφεί και να δίνει συναυλίες στην Ευρώπη και στην Αμερική (η πρώτη τουρνέ του στην Αυστραλία το 1972 διακόπηκε άδοξα, όταν συνελήφθη για κατοχή μαριχουάνας).

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στο DIMART

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top