ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ — και φέρτε και μια πετσέτα

dont-panic

dimartblog.com

25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Πετσέτας προς τιμήν του Douglas Adams, του συγγραφέα του Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ.

Το αφιέρωμα του dim/art περιλαμβάνει μια εισαγωγή του Γιώργου Τσακνιά, όπου εξηγείται με απλότητα και σαφήνεια τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πετσέτας και γιατί είναι Τρομερά Σημαντικό να Έχετε Πετσέτα Όταν Κάνετε Διαξαλαξιακό Οτοστόπ, σλόγκαν της ημέρας και φωτογραφίες οτοστοπατζήτδων, ένα κείμενο της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου για τον Ντάγκλας Άνταμς, 42 κείμενα του Alex Musson για τον Ντάγκλας Άνταμς μεταφρασμένα από τη Μαργαρίτα Ζαχαριάδου και την εξαιρετική εικονογράφηση του Γυρίστε τον γαλαξία με οτοστόπ από τον Τζον Μαρτζ, εικονογράφο, καρτουνίστα και designer από το Οντάριο (αν δεν ήταν από το Οντάριο μπορεί να μην τη βάζαμε).

towel-day

Γιατί Πρέπει να Μείνετε Ψύχραιμοι και Κυρίως Γιατί Είναι Τρομερά Σημαντικό να Έχετε Πετσέτα Όταν Κάνετε Διαξαλαξιακό Οτοστόπ

—του Γιώργου Τσακνιά—

Το Σύμπαν πρόκειται να καταστραφεί σε πέντε λεπτά. Ή, ίσως, όχι όλο το Σύμπαν, αλλά μόνο ο πλανήτης Γη — ο οποίος, στο κάτω κάτω, έχει χαρακτηριστεί «σχετικά ακίνδυνος». Εσείς πληροφορείστε την επικείμενη καταστροφή. Τι κάνετε; Μην πανικοβληθείτε· βγείτε στην αυλή και σηκώστε τον αντίχειρα, με την ελπίδα να σας σώσει κάποιο διερχόμενο διαστημόπλοιο. Α, και μην ξεχάσετε να πάρετε μια πετσέτα: είναι τρομερά χρήσιμη όταν κάνετε διαγαλαξιακό οτοστόπ.

Ο Douglas Adams εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο στις  11 Μαΐου του 2001. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου, οι οπαδοί του βγήκαν με μια πετσέτα και έκαναν οτοστόπ σε διερχόμενα διαστημόπλοια. Δεν ξέρουμε πόσοι επέστρεψαν σπίτια τους και πόσοι βρήκαν μπάρκο για διαστημικό ταξίδι· πάντως, η συνήθεια έμεινε. Κάθε 25η Μαΐου βγαίνουμε έξω με μια πετσέτα, ελπίζοντας να γυρίσουμε τον Γαλαξία με οτοστόπ.

Γιατί όμως είναι τόσο χρήσιμη η πετσέτα; Μα, φυσικά, για να αποφύγετε το βλέμμα του Αδηφάγου Σαχλομανικού Κτήνους του Τράαλ, καθώς και για μια σειρά από άλλους λόγους, που τους εξηγεί αναλυτικά ο Douglas Adams — βασικά, τους εξηγεί το Γυρίστε το Γαλαξία με Οτοστόπ, η συμπαντική υπερεγκυκλοπαίδεια για τη Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα, στο εξώφυλλο της οποίας είναι γραμμένη με κεφαλαία η λέξη ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.

Το Γυρίστε το Γαλαξία με Οτοστόπ έχει μερικά πράγματα να πει για το θέμα πετσέτα.

Μια πετσέτα, λέει, είναι το πιο απίστευτα χρήσιμο πράγμα που μπορεί να έχει ένας διαστρικός οτοστοπατζής. Από τη μία, έχει μεγάλη πρακτική αξία –μπορείτε να την τυλίξετε γύρω σας για ζεστασιά καθώς ταξιδεύετε στα ψυχρά φεγγάρια του Σούρα Βήτα, μπορείτε να ξαπλώσετε πάνω της στις σπινθηροβόλες ακρογιαλιές με τη μαρμαρένια άμμο του Σαντράγκινους V, εισπνέοντας τους μεθυστικούς θαλάσσιους ατμούς, να σκεπαστείτε με αυτή όταν κοιμάστε κάτω από τα άστρα που λάμπουν τόσο κόκκινα στις ερήμους του Κακραφούν, να τη βάλετε για πανί σε μια μικρή σχεδία όταν θα διασχίζετε τον αργό, βαρύ ποταμό Μοθ, να τη βρέξετε και να τη χρησιμοποιήσετε στη μάχη εκ του σύνεγγυς, να την τυλίξετε στο κεφάλι σας για να προστατευθείτε από βλαβερά αέρια ή για να αποφύγετε το βλέμμα του Αδηφάγου Σαχλομανικού Κτήνους του Τράαλ (ένα απίστευτα ηλίθιο ζώο. Πιστεύει πως αν δε μπορείτε να το δείτε, ούτε αυτό μπορεί να σας δει – έξυπνο όσο ένας θάμνος, αλλά πολύ-πολύ λιμασμένο), σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να κάνετε σινιάλο κουνώντας την πετσέτα σας και -φυσικά- μπορείτε και να σκουπιστείτε, αν είναι ακόμα καθαρή.

Το σπουδαιότερο όμως είναι πως η πετσέτα έχει τεράστια ψυχολογική αξία. Για κάποιο λόγο αν ένας στρανγκ (στρανγκ: κάποιος που δεν είναι οτοστοπατζής) δει πως ένας οτοστοπατζής έχει την πετσέτα μαζί του, θα βγάλει αυτομάτως το συμπέρασμα πως έχει επίσης και οδοντόβουρτσα, σφουγγάρι, σαπούνι, μπισκότα, παγούρι, πυξίδα, χάρτη, σπάγκο, σπρέι για τα κουνούπια, εξοπλισμό βροχής, διαστημικό σκάφανδρο κ.λπ. κ.λπ. Επιπλέον, ο στρανγκ θα δανείσει ευχαρίστως στον οτοστοπατζή οποιοδήποτε από αυτά ή κάποιο άλλο αντικείμενο που μπορεί να έχει χάσει ο οτοστοπατζής. Ένας στρανγκ πιστεύει πως κάθε άνθρωπος που μπορεί να γυρίσει το γαλαξία με οτοστόπ κατά μήκος και κατά πλάτος, να ζει όπως- όπως με στερήσεις, να παλεύει με τρομερά εμπόδια, να τα ξεπερνά και παρόλα αυτά να ξέρει πού είναι η πετσέτα του, είναι ένας άνθρωπος που μπορείς να βασίζεσαι σε αυτόν.

Έτσι λοιπόν εξηγείται και μια φράση που έχει περάσει στη σλανγκ του οτοστόπ, όπως: “Έι, φάε αυτόν τον έτσι τον Φορντ Έσκορτ. Ο θείος ξέρει πού έχει την πετσέτα του” (Φάε: γνώρισε, μάθε για, κάνε έρωτα με. Έτσι: πολύ εντάξει τύπος. Θείος: πολύ καταπληκτικά εντάξει τύπος).

Γυρίστε το Γαλαξία με Οτοστόπ, Εκδόσεις: «Ars-Longa», Μετάφραση: Δ. Αρβανίτης

Ακολουθούν τα βασικά σλόγκαν της ημέρας, καθώς και φωτογραφίες επίδοξων διαγαλαξιακών οτοστοπατζήδων:

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top