ΜΟΥΣΙΚΗ

Гагарин я Вас любила

gagarin1

Αυτό δεν είναι τραγούδι #985
Dj της ημέρας, ο Διονύσης Νοταράκης

Rock ‘n’ roll μελαγχολικό και μεταθανάτιο για τον Γιούρι Γκαγκάριν.

Γιούρι Γκαγκάριν ή Νιλ Άρμστρονγκ; Ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από την γη ή ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι σας έρχεται στο μυαλό αν σας ρωτήσουν «ποια προσωπικότητα θυμάστε εντονότερα από την εποχή του ανταγωνισμού των δυο υπερδυνάμεων για την κατάκτηση του διαστήματος»; Είναι δύσκολο να γενικεύσουμε, ωστόσο το δίλημμα πριν δοθεί η τελική απάντηση ίσως παρουσιάστηκε σε πολλούς από εμάς. Ο αμερικανός αστροναύτης έζησε ως το 2012 και έγινε μάρτυρας —μεταξύ άλλων— της επίδρασης που είχε τόσο ο ίδιος όσο και η προσσελήνωση στην ποπ κουλτούρα. Η απαρίθμηση τις παρουσίας του σε ποικίλες εκφάνσεις της θα αποτελέσει σισύφειο έργο για όποιον τον τολμήσει. Τι γίνεται όμως με τον σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν που σκοτώθηκε σαν σήμερα, σε ηλικία 34 ετών; Ο Γιούρι Γκαγκάριν δεν πρόλαβε να γίνει ποπ είδωλο. Αφενός ο όρος ποπ ίσως να είναι αδόκιμος στην περίπτωση της πρώην ΕΣΣΔ. Αφετέρου, όταν η ποπ νομιμοποιήθηκε στα ερείπια της χώρας του ο κόσμος της μάλλον έψαχνε για άλλα είδωλα. Ο «σοβιετικός άνθρωπος» είχε καταπέσει.

Με ένα πιο σύγχρονο ροκ εντ ρολ, που αναφέρεται ωστόσο στη μουσική που ακουγόταν στη Δύση κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, οι εδώ και είκοσι δύο χρόνια ενεργοί ρωσοουκρανοί Undervud (Ундервуд) τίμησαν τον σοβιετικό κοσμοναύτη από τον πρώτο τους κιόλας δίσκο (Vse proydet, milaya — Всё пройдёт, милая — Όλα θα περάσουν, καλή μου ) το 2002. Гагарин я Вас любила — «Γκαγκάριν, σε αγάπησα». Σε παρελθοντικό χρόνο. Όπως ο Γκαγκάριν, ο Άρμστρονγκ, ο ανταγωνισμός για το διάστημα και το ροκ εντ ρολ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top