ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

1984 — Ο Μεγάλος Αδερφός

1984

Αυτό δεν είναι τραγούδι #932
Dj της ημέρας, η Εύη Τσακνιά

Το «1984», το διαχρονικά προφητικό μυθιστόρημα του George Orwell, γραμμένο το 1948 (ανατριχιαστική αντιστροφή, που ενίσχυε τον μύθο του), στοίχειωσε τη δεκαετία του ’80. Ενέπνευσε και πυροδότησε κινηματογραφικές ταινίες, κόμικς, θεατρικά έργα, τραγούδια, βιβλία και σενάρια που εμφανίστηκαν στην πλειοψηφία τους μετά την σημαδιακή χρονολογία. Μια τέτοια φουτουριστική δυστοπία δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον ανήσυχο David Bowie.

Ο Bowie έγραψε το ομώνυμο τραγούδι «1984» μόλις το 1973. Κυκλοφόρησε πρώτα ως single, για να συμπεριληφθεί στο άλμπουμ «Diamond Dogs» που βγήκε τον επόμενο χρόνο.
Το «Diamond Dogs» κινήθηκε κι αυτό στο ίδιο κλίμα μια που ο Bowie, υπό την γοητεία του«Μεγάλου Αδερφού», είχε μεγάλα σχέδια. Το προόριζε για θεατρικό μούζικαλ το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ τελικά, μια και η χήρα του Όργουελ δεν έδωσε την συγκατάθεσή της.
Στη διασκευή του τραγουδιού, ο Bowie σκιαγραφεί καθαρά τον ήρωα του βιβλίου, Winston Smith, που νουθετείται, ανακρίνεται και εντέλει φυλακίζεται από τον κομματικό συνάδελφό του O’Brien.
Με δάνειο μάλιστα τον στίχο «They’ll split your pretty cranium, and fill it full of air» από το παλιότερο τραγούδι του «All the Madmen», που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «The man who sold the world» (1970), κάνει μια ωραιότατη πιρουέτα αυτοαναφορικότητας, όπως το συνηθίζει.

Όπως και το βιβλίο του Όργουελ,το τραγούδι ξαναπήρε μπρος και ακούστηκε πολύ το 1984, μια που ήταν επίκαιρο. Προσωπικά, επειδή αγαπούσα και παρακολουθούσα τον Bowie είχα ακούσει το«1984» λίγο παλιότερα. Μου άρεσαν τότε τα πάντα σ’αυτό: η μουσική, η ερμηνεία του Bowie, οι στίχοι, χωρίς ποτέ να αποφεύγω μια ιδιαίτερη αίσθηση ανατριχίλας μόλις έφτανε στον στίχο – προειδοποίηση: «Beware the savage jaw οf 1984»

Κατά τη διάρκεια του 1984, η προφητεία επαληθεύτηκε, σε προσωπικό επίπεδο, και η ανατριχίλα εξηγήθηκε. Το τραγούδι, ίσως όχι συνειδητά, το έβαλα και το ξανάκουσα μόλις τελευταία, μετά από τόσα χρόνια. Συνεχίζει να μου αρέσει η φοβερή —πιο 70s πεθαίνεις— φωνάρα του Bowie, όταν τραγουδάει:  «Beware the savage jaw οf 1984»

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top