ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3 Δεκέμβρη του 1944

cf83ceaccf81cf89cf83ceb70013

Κρατήστε τους γιους σας μες στο σπίτι, μανάδες της Αθήνας!
 Ή ανάψτε γι’ αυτούς ένα κερί: απόψε το βράδυ
 ο Γέρος της Ντάουνιγκ Στριτ σάς  φέρνει πίσω
το βασιλιά σας…

—Μπέρτολτ Μπρεχτ—

 —της Άστριντ Ζωής Όκλαντ—

Εβδομήντα ένα χρόνια έχουν περάσει από τις μέρες που στάθηκαν αφορμή να γραφτεί η πιο σκοτεινή ίσως σελίδα της ιστορίας του τόπου μας — ή, καλύτερα, που υπήρξαν η απαρχή της. Ήταν 3 Δεκέμβρη του 1944.

Σήμερα, παρουσιάζονται εν είδει αφιερώματος στο dim/art επιλεγμένα αποσπάσματα από δύο όχι και τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό κείμενα κορυφαίων στελεχών του Ε.Α.Μ.· από τη δική τους σκοπιά και με τον δικό τους τρόπο παρουσιάζουν, ιστορούν και εξηγούν τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944, στον αλληλοσπαραγμό και την καταστροφή.

Συγκεκριμένα, έχουν επιλεγεί αποσπάσματα:

  • από ένα σύγγραμα του Γιάννη Ζέβγου (Γιάννη Ταλαγάνη, στελέχους του Ε.Α.Μ. και Υπουργού Γεωργίας στην κυβέρνηση Παπανδρέου από την οποία παραιτήθηκε λίγο πριν από την έναρξη των μαχών),
  • από το υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή Έρευνας του Ο.Η.Ε. ο Πολιτικός Συνασπισμός του Ε.Α.Μ., το οποίο συνυπογράφουν οι εξής: Κ. Γαβριηλίδης (Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος), Στ. Κρητικάς (Κόμμα Δημοκρατικής Ενώσεως), Μιχ. Κύρκος (Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα), Δ. Παρτσαλίδης (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος), Γ. Γεωργαλάς (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος),
  • από την ομιλία του Μιχ. Κύρκου, η οποία εκφωνήθηκε στις 17/2/1947 και συνόδευσε το υπόμνημα του Πολιτικού Συνασπισμού του Ε.Α.Μ.

Δείτε επίσης τις δραματικές φωτογραφίες του Dmitri Kessel από τις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα και τη «μάχη της Αθήνας».

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top