ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μανόλης Ανδρόνικος (1919-1992)

ma

Σαν σήμερα, στις 23 Οκτωβρίου του 1919, γεννήθηκε στην Προύσα ο Μανόλης Ανδρόνικος. Το dim/art τιμά τη μνήμη του παρουσιάζοντας το πρώτο μέρος μιας συνέντευξής του στον Μιχάλη Κυριακίδη και στην Ελένη Αποστολοπούλου για την Ελληνική Ραδιοφωνία (28/11/1983). Το ηχητικό ντοκουμέντο προέρχεται από το αρχείο του Γιώργου Ζεβελάκη· προλογίζει ο Μιχάλης Κυριακίδης που είχε πάρει την συνέντευξη πριν από 31 χρόνια. Επίσης, το αφιέρωμα του dim/art στον Μανόλη Ανδρόνικο περιλαμβάνει δύο αποσπάσματα από το βιβλίο του Βεργίνα, οι βασιλικοί τάφοι και άλλες αρχαιότητες, Εκδοτική Αθηνών 1991.

Μια συνάντηση με τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο

— του Μιχάλη Κυριακίδη—

Πέρασαν τριανταένα χρόνια από την ημέρα που συνάντησα τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο για μια συνέντευξη με θέμα τα ευρήματα της Βεργίνας. Η συνέντευξη προοριζόταν για την σειρά των εκπομπών που κάναμε με την Ελένη Αποστολοπούλου , με τίτλο «ΤΟΤΕ και ΣΗΜΕΡΑ», για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Ήταν μια σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ με προτροπή του τότε Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας Ιάκωβου Καμπανέλλη και με θέμα «Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι του τόπου με το μάτι του τώρα».

Ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος ήταν ήδη γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο για την σπουδαία ανασκαφή του στη Βεργίνα, όπου πριν από επτά χρόνια (1977) είχε φέρει στο φως τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας. Διατύπωσε την άποψη ότι στο μνημείο αυτό τάφηκε ο Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας. Στο εσωτερικό του τάφου διασώζονταν πολυάριθμα ευρήματα, μεταξύ των οποίων και αξιόλογα έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας.

Με δέχτηκε αρχικά στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και για μένα ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή καθώς, αρκετά νεαρός τότε, θα συνομιλούσα με ένα τόσο σπουδαίο επιστήμονα — σπουδαίο όχι μόνον διότι έφερε στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία, αλλά διότι ο Μανόλης Ανδρόνικος ήταν πολυδιάστατη προσωπικότητα, με βαθειά μόρφωση και καλλιέργεια και εξαιρετικά γοητευτικός συνομιλητής. Ένιωσα ιδιαίτερη τιμή όταν, μετά την συνομιλία μας, αποφάσισε να πάμε μαζί στη Βεργίνα…

Διαβάστε στο dim/art το αφιέρωμα στον Μανόλη Ανδρόνικο

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top