ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άμα δε λαλήσει ο κούκος

if-the-cuckoo-dont-crow-3-ashton-campion-blog

Ένα animation του Steve Kirby που δραματοποιεί ένα τηλεφώνημα: ακούμε τη φωνή του Μπράιαν από το Μέλτον που αφηγείται πώς η μητέρα του, σήμερα 94 ετών, προέβλεψε τον τυφώνα που σάρωσε τη Βρετανία το 1987.

Τη νύχτα της 15ης προς 16 Οκτωβρίου του 1987, ένας κυκλώνας με ταχύτητα ανέμου επιπέδου τυφώνα (220 χλμ/ώρα η υψηλότερη μέτρηση) χτύπησε την περιοχή του Βισκαϊκού κόλπου, της Βόρειας Γαλλίας, της Μάγχης και της Νότιας και Κεντρικής Αγγλίας.

Λίγες ώρες πριν από το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο, που κόστισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους και πάνω από δύο δισεκατομμύρια στερλίνες στις ασφαλιστικές εταιρίες και προκάλεσε πτώση του Χρηματιστηρίου στο Σίτυ (19/10/1987, «Μαύρη Δευτέρα»), ο γνωστός μετεωρολόγος του BBC Μάικλ Φις, στη διάρκεια του δελτίου, είπε τα εξής:

«Μια γυναίκα τηλεφώνησε νωρίτερα στο BBC και ρώτησε αν έρχεται τυφώνας. Όχι, δεν έρχεται. Αν λοιπόν παρακολουθείτε τώρα το δελτίο, μην ανησυχείτε. Πάντως θα έχουμε όντως δυνατούς ανέμους, αν και αναμένονται κυρίως στην περιοχή της Ισπανίας… »

«Στην περιοχή της Ισπανίας» — ο Βισκαϊκός Κόλπος, που λέγαμε. Το παραπάνω απόσπασμα είναι πιθανότατα το πιο ντροπιαστικό ντοκουμέντο στην ιστορία της μετεωρολογίας.

Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, λοιπόν, ο Μπράιαν από το Μέλτον του Σάφολκ —μια από τις περιοχές που χτυπήθηκαν το ’87, διάσημη κατά τα άλλα από τα 101 σκυλιά της Δαλματίας— τηλεφώνησε στην εκπομπή του Νικ Παντόλφι στο Anglian Radio και είπε ότι η μητέρα του Ντόρις, 94 ετών σήμερα, «έλεγε πάντα ότι άμα δε λαλήσει ο κούκος, θα έχει πολύ αέρα. Καθόταν και έστηνε αυτί όλη μέρα, διότι καθόταν όλη μέρα στον κήπο, όλες τις εποχές του χρόνου, διότι έτσι κάνουμε εμείς στο Μέλτον. Δεν άκουσε λοιπόν κούκο και πήρε τηλέφωνο το BBC για το θέμα και της είπανε να μη λέει χαζομάρες». 

Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε το απολαυστικό animation στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top