ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταυτότητα / ταυτοποίηση / ταύτιση

COVER

H ελληνικότητα ήταν ο «δαίμονας» ή ο «άγγελος» για την τέχνη (σας); — απαντά η Δέσποινα Μεϊμάρογλου

Σαφώς, δαίμονας… για να γίνω πιο σαφής, σχετικά με τα συναισθήματα μου γύρω από τον όρο «ελληνικότητα»: Το γεγονός ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αίγυπτο, σε ένα περιβάλλον πολυπολιτισμικό, ότι σπούδασα σε σχολή Καλών Τεχνών στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα καθώς και οι συνεχείς μετακινήσεις μου και η ανάμειξή μου με ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης και νοοτροπίας — όλα αυτά δημιούργησαν μέσα μου ένα κράμα παραδόσεων και αρχών που άμεσα επηρέασαν τις προτεραιότητες και τις προσωπικές μου επιλογές, τόσο στη ζωή μου όσο και στο έργο μου. Πιστεύω ότι ο τρόπος που επεξεργάζομαι τα θέματα που με απασχολούν έχει να κάνει κυρίως με την καταγωγή μου.  Αποτέλεσμα, σειρές ανθρωποκεντρικών (συχνά δια-δραστικών) έργων, που προέρχονται συνήθως από κοινωνικο/πολιτικά γεγονότα που παρακολουθώασταμάτητα, καθημερινά στη διεθνή επικαιρότητα, τα οποία καθορίζουν και προ-σχεδιάζουν τις μοίρες των λαών. Το γεγονός ότι συναναστρέφομαι και άρα συν-ΥΠΑΡΧΩ με άτομα διαφορετικά,  που ανήκουν σε άλλες κουλτούρες, θρησκείες κλπ, ίσως με απομάκρυνε από πολύ νωρίς από την έννοια της συγκεκριμένης καταγωγής, εξ ου και θεωρώ τον εαυτό μου «πολίτη του κόσμου». Όταν σκέφτομαι τον όρο «Πατρίδα» το μυαλό μου πηγαίνει μόνο στην Αίγυπτο και στις παιδικές μου αναμνήσεις…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

* * *

Κάθε εβδομάδα ένας εικαστικός καλλιτέχνης απαντά στο ερώτημα του dim/art «H ελληνικότητα ήταν ο «δαίμονας» ή ο «άγγελος» για την τέχνη (σας);» Επιχειρούμε δι’ αυτής της οδού να επαναφέρουμε ένα ερώτημα για τον νεοελληνικό πολιτισμό που τέθηκε ήδη αρκετές φορές και που αποτέλεσε κεντρικό μάλλον άξονα των αναζητήσεων της γενιάς του ’30 και να δούμε, βάσει των απαντήσεων, εάν έχει νόημα να τίθεται ξανά, με νέους όρους και σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες ή αν έχει ξεπεραστεί οριστικά. Πώς απαντούν «νεότεροι» και «παλαιότεροι» καλλιτέχνες σε μια ερώτηση που βασάνισε μια ολόκληρη γενιά, αυτήν του 1960, αλλά και παγίδευσε τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και λογοτεχνία;
Επιμέλεια: Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου, ιστορικός/θεωρητικός τέχνης.

* * *

Στο «Cafe dim/art» γίνονται διαδικτυακές συναντήσεις σύγχρονων ελλήνων συγγραφέων και λογοτεχνών.

Εδώ άλλες αναρτήσεις από το Cafe dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top