ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Chez Frida’s

08frida-kahlo-art-multivitamin0008

Φρίντα Κάλο-Ντιέγκο Ριβέρα: Η κουζίνα ως χώρος δημιουργίας

—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Όταν ένας καλλιτέχνης μπαίνει στην κουζίνα, το αποτέλεσμα είναι συχνά απρόβλεπτο. Όταν όμως μπαίνουν δύο, κάθε γεύμα μεταμορφώνεται σε event.

Η Φρίντα Κάλο και ο Ντιέγκο Ριβέρα έπαιρναν το θέμα του φαγητού απολύτως στα σοβαρά. Η κουζίνα ήταν χώρος δημιουργίας και το τραπέζι πεδίο πολλαπλών απολαύσεων, γαστριμαργικών και κοινωνικών. Τα γεύματα που παρέθετε το ζευγάρι ήταν ακριβώς τόσο πληθωρικά όσο και η προσωπικότητα και των δυο τους. Αλλά και το καθημερινό τους τραπέζι ήταν ένα υπερθέαμα από ποικίλα εδέσματα και λουλούδια, ακόμα και συνδαιτυμόνες, αφού συνήθως το ζεύγος συνέτρωγε με τον παπαγάλο, τη μαϊμού και τα μικρόσωμα σκυλιά τους.

Φυσικά, τέτοιες αγάπες, όπως της Φρίντα με το φαγητό, δεν κρύβονται. Το δεύτερο πιο αγαπημένο θέμα της Φρίντα (μετά τον εαυτό της) ήταν να ζωγραφίζει νεκρές φύσεις με φρούτα και καρπούς που μοιάζουν να ξεχειλίζουν από χυμούς, ζωντάνια, με το εσωτερικό τους εκτεθειμένο σαν ανοιχτό τραύμα. Ή άλλοτε, με αισθησιακή υφή, στα όρια του shocking.

Η Φρίντα Κάλο έμαθε να μαγειρεύει πρώτα από τη μητέρα της και στη συνέχεια από την πρώην σύζυγο του Ντιέγκο, που μετά το διαζύγιο συνέχισε να μένει στο ίδιο κτίριο με το νέο ζεύγος…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top