ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Drainspotting

COVER

Διακοσμημένα καπάκια υπονόμου — που αλλού; Στην Ιαπωνία

—του Γιώργου Τσακνιά—

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, τα καπάκια των υπονόμων χρησιμεύουν αποκλειστικά σε ένα πράγμα: να μην πέσει κανείς μέσα στον υπόνομο. Στην Ιαπωνία, ωστόσο, είναι και έργα τέχνης. Το 1985, κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιαπωνικού ΥΠΕΧΩΔΕ είχε την ιδέα να αναθέσει στους δήμους να ξεκινήσουν ένα τρεντ διακοσμημένων καπακιών υπονόμου, με στόχο να εξοικειωθούν οι πολίτες με την αντίληψη ότι το αποχετευτικό σύστημα είναι κάτι πολύ σημαντικό, με το οικονομικό κόστος του οποίου ορθώς βαρύνονται, και παράλληλα να τονωθεί η τοπικιστική περηφάνια των δημοτών (ή κάπως έτσι· δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε καλύτερα, πρόκειται για ένα κόνσεπτ εντελώς γιαπωνέζικο)…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top