ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τεραστία Κοινωνικὴ Σημασία τῶν Βλακῶν ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ

ceb2

—Προτάσεις για δωρεάν e-book από την Ελένη Κεχαγιόγλου—

Ο πολιτικός στοχαστής και δημοσιογράφος Ευάγγελος Λεμπέσης (Μύτικας Χαλκίδας, 1904-Αθήνα, 1968), παρότι άγνωστος στο ευρύ κοινό, θεωρείται πρωτοπόρος κοινωνιολόγος και ένα ανήσυχο, κριτικό και μαχητικό πνεύμα, ο οποίος εργάστηκε ως Καθηγητής της Κοινωνιολογίας στην Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών (1931) και αργότερα στη Σχολή Επαγγελματικού Προσανατολισμού (1955), ήταν αρθρογράφος του Οικονομικού Ταχυδρόμου(1931-35) και Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού Εργασία(1938), υπήρξε Διευθυντής Τύπου του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών (1946-47) και Σχολιαστής στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών (1948), διετέλεσε Διευθυντής της Υπηρεσίας Μελετών της Αγροτικής Τράπεζας (1938-1958) και Διευθυντής του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως (Γενική Διεύθυνση Τύπου· 1954- 1956).

Από τα πολλά συγγράματα, άρθρα και τις μελέτες του και τις θεατρικές κριτικές που έγραφε με το ψευδώνυμο Π. Θνητός, γνωστότερο είναι το δοκίμιο που σας προτείνουμε σήμερα, Η Τεραστία Σημασία των Βλακών εν των Συγχρόνω Βίω, μια μελέτη-ανάλυση της νεοελληνικής πραγματικότητας υπό κοινωνιολογική οπτική που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο 1941, στο έντυπο Εφημερίς Ελλήνων Νομικών, με τα αρχικά Ε. Λ., ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων εκ μέρους των συντηρητικών διανοούμενων της εποχής. Κάτι διόλου άγνωστο στον Λεμπέση ο οποίος θεωρείτο πένα καυστική και αμείλικτη στην κριτική ανθρώπων και καταστάσεων. «Προτιμούσε τον κίνδυνο να αδικήσει με την υπερβολή της καυστικότητάς του παρά να συμβάλει με την ανοχή του στη διαιώνιση μιας σφαλερής και επιζήμιας καταστάσεως», σημείωνε η σύζυγός του Κλειώ Τσαλίκη μετά τον θάνατό του…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top