ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

European Female

the-stranglers

Αυτό δεν είναι τραγούδι #916
Dj της ημέρας, η Εύη Τσακνιά

Θυμόμουν τελευταία πάλι —ξέρετε, που αρχίζεις ξαφνικά να σιγοσφυρίζεις έναν σκοπό, αδυνατώντας να εντοπίσεις τον συνειρμό που τον προκάλεσε— το European Female των Stranglers.

Ίσως γιατί τώρα ταυτίζομαι με τον τίτλο του τραγουδιού όσο ποτέ, ίσως γιατί τώρα έχω ανάγκη αυτές τις απλές έως απλοϊκές μελωδίες του new wave, το European Female των Stranglers του 1982 είναι τον φετινό χειμώνα για τα καλά σφηνωμένο μέσα στο μυαλό μου.

Το τραγούδι, που είχε κυκλοφορήσει ως σινγκλ το ’82, έγινε γρήγορα hit στα ραδιόφωνα, στα μπαρ και στις ντισκοτέκ της Ευρώπης, έφτασε στο νούμερο 9 των charts της Μ. Βρετανίας, όπου στρογγυλοκάθισε για 6 βδομάδες, για να συμπεριληφθεί τον επόμενο χρόνο, τον Ιανουάριο του 1983, στο άλμπουμ Feline, υπό τον πλήρη τίτλο: European Female (in celebration of), εκείνο το μαύρο με τον εμβληματικό πάνθηρα στο εξώφυλλο, το οποίο με τη σειρά του γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Και πραγματικά, το  Feline ήταν μια αλλαγή μουσικής κατεύθυνσης των Stranglers, καθώς και πολλών άλλων post-punk βρετανικών συγκροτημάτων που άφησαν τον σκληροπυρηνικό βρετανικό ήχο και επηρεάστηκαν αυτή τη φορά από την ευρωπαϊκή μουσική.

Ήταν οι αρχές των ’80s και γενικώς φύσαγε ένας ευρωπαϊκός αέρας.

Για τους Βρετανούς, που ήταν μόνοι και εγκλωβισμένοι στον Θατσερισμό, σε μια εποχή που υπόλοιπη Ευρώπη απολάμβανε σοσιαλισμό και την αβάσταχτη ελαφρότητα των ’80s, αυτό το άνοιγμα στην Ευρώπη ήταν, όπως φαίνεται, απολύτως απαραίτητο.

Ο θαυμασμός τους είναι εμφανής και το φλερτ τους απελπισμένο:

I saw her in the strasse
And in the Rue as well
Pursued her in the high street
She had me in her spell

Παρόλο που ήμουν φαν του σκληρού ήχου των Stranglers και της βρετανικής  σκηνής, ο ευρωπαϊκός αέρας φαίνεται με είχε παρασύρει κι εμένα. Και έτσι, αν και στο άλμπουμ υπήρχαν πολύ καλύτερα, κατά τη γνώμη μου, κομμάτια, με πολύ καλύτερο στίχο και μουσική, όπως το υπέροχο Midnight Summer Dream και το μυστηριώδες Let’s tango in Paris, παρά το γεγονός ότι ζούσα στο Παρίσι εκείνη την εποχή, ταυτίστηκα με το European Female: δηλαδή, όπως ακριβώς αισθανόμουν.
A European Female, σε μια ακαθόριστη πατρίδα χωρίς σύνορα.

https://www.youtube.com/watch?v=olozhVNBBoQ

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top