Πολιτική

Η ζάλη των τάξεων

zalh

—του Γιάννη Παπαθεοδώρου για τη στήλη Ανώμαλα Ρήματα

Με αφορμή το διαβαθμισμένο πλέον 13% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας  κ. Νίκος Φίλης έσπευσε πρόσφατα –και σωστά– να δηλώσει τις προτεραιότητες και τους θεμιτούς στόχους του υπουργείου του: «Στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου θα κριθούμε», είπε ο Υπουργός. Αν η δήλωσή του σταματούσε εκεί, το άδικο μέτρο θα εξασφάλιζε τουλάχιστον ένα στοιχειώδες άλλοθι για να κρύψει, προσωρινά έστω, τη  πρωτοφανή πολιτική γκάφα της κυβέρνησης∙ την επινόηση, δηλαδή, ενός προβληματικού «ισοδύναμου», που δεν ισχύει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς είναι θεσμικά κατοχυρωμένη η μηδενική φορολογία στην εκπαίδευση.

Όμως ο κ. Φίλης δεν αρκέστηκε σε αυτή τη δήλωση. Την επένδυσε με προσβλητικά σχόλια για τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, μιλώντας για «πενταροδεκάρες» και εύπορους προνομιούχους: «Εδώ ξοδεύουν 7.000 ευρώ το χρόνο για το σχολείο με το 500αρικο θα στριμωχτούνε;» Ήδη ο τρόπος υπολογισμού του ποσού είναι μάλλον ανησυχητικός για τη συριζική αριθμητική των «ισοδυνάμων»: το 13% ΦΠΑ φέρνει αύξηση 910 ευρώ. Ένα χιλιάρικο, δηλαδή, και όχι ένα πεντακοσάρικο. Αλλά ποιος κάθεται να μετρήσει μερικές «πενταροδεκάρες», πάνω στην πάλη των τάξεων και στα κυβερνητικά οδοφράγματα του πραξικοπηματικού Μνημονίου;

Τη σκυτάλη της δικαιολόγησης του μέτρου ανέλαβε εργολαβικά η εφημερίδα Αυγή, με πύρινα άρθρα για την ταξικότητα της εκπαίδευσης και το διαχωρισμό των οικογενειών σε «πλούσιες» και «λαϊκές»…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top