ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Gross Domestic Product: Το νέο κατάστημα του Banksy στο Λονδίνο

banksy1-768x512

Το δικό του κατάστημα με οικιακά είδη και όχι μόνο άνοιξε ο καλλιτέχνης Banksy στο Λονδίνο.
Το νέο του κατάστημα άνοιξε στο νότιο Λονδίνο, ονομάζεται Gross Domestic Product (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) και έχει δύο ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες.
Η πρώτη είναι πως ο Banksy αποφάσισε να πουλήσει χαλιά που φτιάχτηκαν στο χέρι από πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς σε ελληνικά νησιά.
Η δεύτερη είναι πως ουσιαστικά σε αυτό το μαγαζί δεν μπορεί κανείς ούτε να μπει, ούτε να ψωνίσει.
Συγκεκριμένα, το νέο του κατάστημα στο Λονδίνο αποτελεί «βιτρίνα» του διαδικτυακού σάιτ που διατηρεί και αναγκάστηκε να το ανοίξει μετά από μία νομική διαμάχη που είχε με μία εταιρία με ευχετήριες κάρτες, η οποία προσπάθησε σύμφωνα με τον καλλιτέχνη να καπηλεύσει τα πνευματικά του δικαιώματα.
«Μια εταιρεία αμφισβητεί το εμπορικό σήμα που κατέχω στα έργα μου και προσπαθεί να πάρει την επιμέλεια του ονόματός μου ώστε και να πουλήσει νομίμως fake έργα μου», είχε αναφέρει ο ίδιος σε δηλώσεις του.
Κι επειδή είναι πλέον γνωστό, πως ο Banksy αρέσκεται στο να πιάνει το κοινό του εξαπίνης, ο ίδιος αποκάλυψε τόσο το νέο του project όσο και φωτογραφίες από το κατάστημα-φάντασμα εν μία νυκτί, χωρίς καμία προειδοποίηση.
Στο κατάστημα θα μπορούσε κάποιος να θαυμάσει και να αγοράσει -αν μπορούσε- τα χαλιά- έργα τέχνης που δημιούργησαν πρόσφυγες από γιλέκα που βρίσκονται ή βρέθηκαν στην Ελλάδα.
Χαλιά για καλό σκοπό
Ειδικότερα, τα χαλιά γράφουν πάνω τους «Welcome», μία δήλωση που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ένα απλό καλωσόρισμα στον υποψήφιο αγοραστή, ωστόσο λόγω της προέλευσής τους αλλά και της συμβολικής πώλησης, καθώς όλα τα έσοδα θα επιστραφούν στους πρόσφυγες, σημαίνει κάτι πολύ παραπάνω.

πηγή in.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top