ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανρί Ματίς: Jazz

matisse__icarus__1943-19441335487942706

Όταν ξέσπασε ο Β’  Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ματίς αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Γαλλία. Η κόρη και ο γιος του πήραν μέρος στην αντίσταση ενώ ο ίδιος το 1941 έμεινε κατάκοιτος, μετά από ένα σοβαρό χειρουργείο. Το 1943 η οικογένεια έφυγε από τη Νίκαια εξαιτίας των βομβαρδισμών των Συμμάχων. Το ίδιο χρόνο, ο Ματίς, σε ηλκία 74 ετών και με περιορισμένη δυνατότητα κινήσεων, χωρίς πια να μπορεί να ζωγραφίσει, αφιερώθηκε αποκλειστικά στο κολάζ. Ο ίδιος έκοβε πολύχρωμα χαρτιά και τα κολλούσε και οι βοηθοί του αναλάμβαναν την εκτύπωση με μια τεχνική που θυμίζει το στένσιλ.

To 1947 o Tériade εξέδωσε ένα πορτφόλιο με είκοσι κολάζ διαστάσεων 40Χ65 εκ. Κάθε εικόνα συνοδευόταν από χειρόγραφα σχόλια του Ματίς…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top