Πολιτική

Ήρωας μες στα χαλάσματα

brancaleone

—του Γιάννη Παπαθεοδώρου για τη στήλη Ανώμαλα Ρήματα

Μιλώντας πρόσφατα στον Πολ Μέισον, στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ #ThisIsAcoup, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας έκανε, για πρώτη φορά, μια γενναία και ειλικρινή αυτοκριτική για όσα συνέβησαν το κρίσιμο επτάμηνο της πρώτης θητείας του. «Νομίζω πως χάσαμε χρόνο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Στο τέλος, μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις», ενώ προσθέτει ότι «αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή». Σχετικά μάλιστα με τις διαπραγματεύσεις της 13ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «αν έφευγα εκείνη τη νύχτα, θα ήμουν ήρωας για μία βραδιά ή δύο, ίσως τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τις επόμενες ημέρες και νύχτες αυτό. […] Η καρδιά μου είπε “όχι” αλλά το μυαλό μου έλεγε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση. Αν έφευγα, θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία».

Η δήλωση αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά, καθώς καταγράφει όχι μόνο τις δύσκολες ώρες ενός πολιτικού αλλά και τα αδιέξοδα μιας πολιτικής. Πράγματι, ο κ. Τσίπρας επέλεξε εκείνο το βράδυ να μην ακούσει την καρδιά του αλλά το μυαλό του, δρομολογώντας έτσι τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέγραψε το «Τρίτο Μνημόνιο» και το έφερε στη Βουλή με τα γνωστά αποτελέσματα: το κόμμα του διασπάστηκε, και ο ίδιος κέρδισε τις εκλογές για να εφαρμόσει τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα τα οποία είχε υποσχεθεί στο χρόνια της αντιμνημονιακής (αυτ)απάτης. Κάπως έτσι άρχισε μια νέα παρεξήγηση, που διαρκεί ακόμη.

Πολλοί, οι πιο αισιόδοξοι, υποδέχτηκαν με ανακούφιση τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ως ρεαλιστική στροφή στον πραγματισμό. Κάποιοι άλλοι, οι πιο ρομαντικοί, επινόησαν το «παράλληλο προγραμμα» για να συνεχίσουν να ζουν μέσα στο ροζ συννεφάκι ενός Μνημονίου «με ανθρώπινο πρόσωπο». Τέλος, υπήρξαν και ορισμένοι, οι πιο αφελείς, που θεώρησαν ότι η εφαρμογή του Μνημονίου είναι ένας προσωρινός ελιγμός που επιτρέπει την αναδιάταξη των επαναστατικών δυνάμεων της αριστεράς, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στο δρόμο για τις κάλπες, ελάχιστοι πάντως διερωτήθηκαν για το ποιες θα ήταν οι πραγματικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς σήμαινε η απώλεια χρόνου, χρήματος και διαπραγματευτικής δύναμης, έτσι όπως την περιγράφει τώρα στην αποκαλυπτική συνέντευξή του ο πρωθυπουργός…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top