ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανρί Ματίς, ζωγράφος, ζωόφιλος

artists-as-cat-lovers-henri-matisse COVER

—της Stucano Closer—

Για πρώτη φορά άρχισε να ζωγραφίζει το 1889 όταν η μητέρα του τού έφερε υλικά ζωγραφικής ενώ ανέρρωνε από σκωληκοειδίτιδα. Τότε λοιπόν, στα είκοσι, ανακάλυψε «ένα είδος παραδείσου», όπως ο ίδιος το περιέγραψε αργότερα, και αποφάσισε να γίνει ζωγραφος. Ευτυχώς.

Εκτός από καλλιτέχνης όμως, υπήρξε και πραγματικός ζωόφιλος. Γάτες, σκύλοι, παπαγαλάκια τον συντρόφευαν πάντα και πολλές φορές έπαιξαν τον ρόλο του μοντέλου για τον μεγάλο ζωγράφο, που πέθανε σαν σήμερα, στις 3/11/1954…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top