ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άκρη δεν έχει ο ουρανός

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αποχαιρετώντας τον Γιάννη Κακουλίδη

—του Γιάννη Παπαθεοδώρου—

Ο θάνατος του Γιάννη Κακουλίδη σκόρπισε πένθος και θλίψη σε όλους όσους τον γνωρίσαμε μέσα από τις διαφορετικές ταυτότητες που τον συνόδευαν: την καλλιτεχνική, την πολιτική, την επαγγελματική, τη δημοσιογραφική. Περιστοιχισμένος από έναν ευρύ κύκλο κοινωνικών επαφών, ο Γ.Κ. κέρδιζε γρήγορα τους συνομιλητές του με το χιούμορ του, την καλλιέργεια του αλλά και τη μόνιμη προσήλωσή του στην υπόθεση της «κυβερνώσας Αριστεράς». Όταν μάλιστα η επαφή εξελισσόταν σε φιλία, ο ίδιος άφηνε σταδιακά να ξετυλιχτεί το νήμα της ζωής του, αναδεικνύοντας σταδιακά όλα τα ίχνη μιας γοητευτικής και συχνά αντιφατικής διαδρομής. Μιλούσε για το λαϊκό Πειραιά, για το στιγματισμένο σπίτι και τον εξόριστο πατέρα, για τους Λαμπράκηδες και την ΕΔΑ, για το «Νέο Κύμα» αλλά και για το χώρο της διαφήμισης, τα μεγάλα αυτοκίνητα, τα ωραία κρασιά και τα καλά ξενοδοχεία, τα ακριβά γούστα και τις υψηλές γνωριμίες.

Στην πορεία, ο συνομιλητής του καταλάβαινε πως, τελικά, η ατομική διαδρομή δεν ήταν τόσο αντιφατική. Ο Γ. Κ. ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα της μετάβασης από τα δίσεκτα μετεμφυλιακά χρόνια στη μεταπολιτευτική σταθερότητα και την κοινωνία της αφθονίας. Το φαινόμενο το περιγράφει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του, αντισταθμίζοντας την ατομική ευθύνη και την ενεργό πολιτική συμμετοχή : «Να κατανοήσουμε ότι η κοινωνία του ευδαιμονισμού -μέλη της οποίας προθύμως γίναμε ή προσπαθήσαμε να γίνουμε όλοι, ήταν μια Κίρκη που δεν μας άξιζε∙ και να στραφούμε με ευθύνη προς την πολιτική, που την είχαμε κυριολεκτικά παρατήσει στα χέρια ανεύθυνων». Ο αυτοκριτικός τόνος δεν πρέπει να εκληφθεί ως τέχνασμα. Ο Γ. Κ. είχε πληρώσει προσωπικά το βαρύ τίμημα της ανόδου αλλά και της πτώσης, στο μιντιακό τοπίο…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top