ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζακ Λόντον: Ο γκουρμέ της περιπέτειας

jack-with-bookshelf-1

—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

«Το μεγαλύτερο επίτευγμα του πολιτισμού είναι το φαγητό, η ποιότητα και η αφθονία του… Το καλό φαγητό κάνει τη ζωή, ζωή».

Τάδε έφη Τζακ Λόντον, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από εκατόν σαράντα χρόνια, στις 12 Ιανουαρίου του 1876. Ο Τζακ Λόντον είναι πασίγνωστος ως συγγραφέας, μάλλον άγνωστος ωστόσο ως γκουρμέ. Κι όμως, η εκτίμησή του για το καλό φαγητό ερμηνεύεται εύκολα, αν σκεφτεί κανείς ότι πέρασε χρόνια και χρόνια ως ναυτικός και μετά ως χρυσοθήρας στο Κλοντάικ. Κι αν από τις εμπειρίες του κληρονόμησε υλικό για τα μεγάλα του έργα, μαζί μ’ αυτές κληρονόμησε επίσης και σκορβούτο.

Μετά από μια νιότη γεμάτη περιπέτειες και στερήσεις, ο Λόντον κατάφερε να ζει από το γράψιμο. Και έγραφε συνεχώς. Ανταποκρινόταν δε με ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία όποτε του ζητήθηκε να συνεισφέρει συνταγές μαγειρικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συμβολή του στο Suffrage Cook Book, το βιβλίο μαγειρικής που εξέδωσαν οι σουφραζέτες για να μαζέψουν χρήματα υπέρ του αγώνα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών: ο Λόντον προτείνει στρείδια τυλιγμένα σε μπέικον και ψημένα στον φούρνο, και κομμάτια σέλερι γεμισμένα με ροκφόρ…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top