ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Looking for Europe: Μια ωδή στην Ευρώπη πριν τις ευρωεκλογές

looking for europe

Ο Γάλλος φιλόσοφος, ακτιβιστής και παραγωγός Bernard-Henri Lévy θα βρεθεί για μια μέρα στην Αθήνα, στο θέατρο Παλλάς, για την παράσταση Looking for Europe την οποία υπογράφει ο ίδιος. Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, ο Lévy, θεωρείται μοναδική φυσιογνωμία στο διεθνές στερέωμα και μία από τις πιο ηχηρές φωνές ηθικής του καιρού μας. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές, η θεατρική παραγωγή διαπραγματεύεται την κρίσιμη περίοδο που διανύει η Ευρώπη, λόγω της ανόδου του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

Μια ωδή στην Ευρώπη που καλεί σε κινητοποίηση όλους τους υπερασπιστές της δημοκρατίας. «Υπάρχει ακόμη καιρός» λέει ο Lévy, «να ανακαλέσουμε την Ευρωπαϊκή κληρονομιά του Έρασμου, του Δάντη, του Γκαίτε, της Σιμόν Βέιλ και του Βάτσλαβ Χάβελ. Είναι ακόμη κατάλληλη η χρονική στιγμή να απομακρύνουμε τους δαίμονες του ολοκληρωτισμού, του πολέμου και της φτώχειας. Και αυτό μπορεί να φέρει στο προσκήνιο τις Ευρωπαϊκές αξίες του φιλελευθερισμού, του ουμανισμού και της ενσωμάτωσης.»

Η παράσταση είναι τμήμα της θεατρικής περιοδείας και εκστρατείας για την Ευρώπη με τον τίτλο Looking for Europe η οποία θα πραγματοποιηθεί σε 20 μεγάλες πόλεις. Από τις 5 Μαρτίου ως τις 20 Μαΐου 2019, ο Bernard-Henri Lévy, θα ταξιδέψει σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ιστορικές πόλεις όπου θα παρουσιάσει το έργο του. Σε κάθε πόλη το κείμενο έχει προσαρμοστεί με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αντίστοιχη χώρα.

Το έργο Looking for Europe είναι ο εσωτερικός μονόλογος ενός διανοούμενου αποκλεισμένου σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείο στο Σεράγεβο που έχει 90 λεπτά στην διάθεσή του να γράψει μια σημαντική ομιλία για την Ευρώπη.

Να ξεκινήσει με την ελληνική μυθολογία; Με την γερμανική φιλοσοφία; Ή με το πώς η Ευρώπη αντιπάλεψε την ολιγαρχική τυραννία και δυστυχία τον περασμένο αιώνα;
Δυστυχώς στο μυαλό του έρχονται μόνο συντριπτικές εικόνες μιας γηραιάς ηπείρου που μαστίζεται από κύματα εθνικισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας και αντισημιτισμού. Τα κίτρινα γιλέκα… Η συμμαχία δεξιών και αριστερών δημαγωγών στην Ιταλία… Η εμφάνιση ανελεύθερων δικτατοριών στην κεντρική Ευρώπη…

Είναι έτοιμος να παραιτηθεί όταν, με μια ποιητική και θεαματική ανατροπή, επιστρέφουν τα φαντάσματα του Δάντη, του Γκαίτε και του Χάβελ για να του προτείνουν μια διέξοδο από τον λαβύρινθο του λαϊκισμού και να τον βεβαιώσουν ότι το χειρότερο δεν είναι προκαθορισμένο συμπέρασμα…

Μέχρι και το τελευταίο λεπτό, το κείμενο του Looking for Europe το κείμενο θα ξαναγράφεται και θα προσαρμόζεται για να απαντά στην πολιτική κατάσταση και τις τρέχουσες εξελίξεις σε κάθε μία από τις 20 πόλεις που θα παρουσιάζεται. Θα είναι μια διαδραστική εμπειρία, μέλη του κοινού θα κληθούν να θέσουν ερωτήματα στο lookingforeurope.eu πριν από κάθε παράσταση και θα μπορούν μετά να παρακολουθήσουν τον Bernard-Henri Lévy να ενσωματώνει και να απαντά στις ερωτήσεις αυτές στην σκηνή.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την 1η Απριλίου στο Παλλάς.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top