ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Man Booker 2017 long list

BookStack

—επιμέλεια: Ελένη Κεχαγιόγλου—

Tα 13 βιβλία που διαγωνίζονται για το σημαντικότερο βραβείο του κόσμου για λογοτεχνικά βιβλία στην αγγλική γλώσσα — κύρος, πωλήσεις και 50.000 λίρες το βραβείο του νικητή. Χθες ανακοινώθηκε η φετινή long list για το βραβείο, η οποία περιλαμβάνει τα βιβλία που επελέγησαν από τους περίπου 150 τίτλους στους οποίους είχε καταλήξει η κριτική επιτροπή. Σε αυτά συγκαταλέγονται και  βιβλία της αμερικανικής παραγωγής, καθώς από το 2014 εντάχθηκαν επισήμως τα αμερικανικά λογοτεχνικά βιβλία στις υποψηφιότητες του Booker).

Τέσσερις αμερικανοί συγγραφείς (η πρωτοεμφανιζόμενη στα 38 της χρόνια Emily Fridlund και τρεις καταξιωμένοι συγγραφείς των αμερικανικών γραμμάτων, ο Paul Auster, o George Saundersκαι ο  Colson Whitehead — έχει ήδη κερδίσει φέτος το Πούλιτζερ και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας στις ΗΠΑ) διαγωνίζονται φέτος και ελπίζουν να έχουν την τύχη του συμπατριώτη τους Paul Beatty, του πρώτου Αμερικανού που κέρδισε πέρυσι το Booker για το The Sellout. Επίσης, τέσσερις συγγραφείς από το Ηνωμένο Βασίλειο (μία εκ των οποίων η δεύτερη πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας στις υποψηφιότητες του Booker, η 29 ετών Fiona Mozley, και ακόμα: η Ali Smith, που επελέγη για το «ανθρώπινο, τρελό, απολαυστικό και αισιόδοξο» μυθιστόρημά της μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ˙ η Zadie Smith, που γράφει για τη φιλία και των ανταγωνισμό ανάμεσα σε δυο κορίτσια που συναντιούνται σε μια τάξη χορού˙ ο Jon McCregor, με θέμα του τη ζωή σε ένα χωριό μετά την εξαφάνιση μιας 13χρονης σε διακοπές). Στις υποψηφιότητες και δύο Ιρλανδοί συγγραφείς (ο αναγνωρισμένος Sebastian Barry και ο γεννημένος το 1965 Mike McCormack με ένα μυθιστόρημα μίας και μόνης πρότασης), δύο Πακιστανοί που ζουν στη Βρετανία (ο Moshin Hamid, για δυο ερωτευμένους πρόσφυγες σε έναν κόσμο όπου, για να επιβιώσουν, ταξιδεύουν μέσα από σκουλικότρυπες, και η Kamila Shamsie, με μια σύγχρονη αναδιήγηση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή) και μία Ινδή (η Arudhati Roy, για μια διεμφυλική γυναίκα στην Ινδία). Η long list συμπεριλαμβάνει 7 άνδρες και 6 γυναίκες συγγραφείς…

Διαβάστε τις περιγραφές των 13 υποψήφιων βιβλίων στο dim/art

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top