ΒΙΒΛΙΑ

Man Booker 2017: Short list

bookstack

—της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

…Και μετά μείναν έξι. Η τελική λίστα των υποψηφίων για το φετινό βραβείο Man Booker μόλις ανακοινώθηκε. Και έχει εκπλήξεις. Οι φιναλίστ είναι οι εξής:
4 3 2 1 του Paul Auster (ΗΠΑ)
History of Wolves της Emily Fridlund (ΗΠΑ)
Exit West του Mohsin Hamid (Πακιστάν)
Elmet της Fiona Mozley (Βρετανία)
Lincoln in the Bardo του George Saunders (ΗΠΑ)
Autumn της Ali Smith (Βρετανία)

Ο κατάλογος περιλαμβάνει παλιούς γνώριμους (Άλι Σμιθ, Τζορτζ Σόντερς, Μοσίν Χαμίντ, Πολ Όστερ) αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους (Φιόνα Μόζλεϊ και Έμιλι Φρίντλουντ, αμφότερες με το πρώτο τους μυθιστόρημα), ενώ είναι εντυπωσιακά ισχυρή η παρουσία των Αμερικανών, που άρχισαν να συμπεριλαμβάνονται στην επιλογή εδώ και τρία μόλις χρόνια. Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της τελικής λίστας να είναι οι απουσίες σε σχέση με τη μεγάλη λίστα που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο: ήδη ακούγονται γκρίνιες για τον αποκλεισμό της νικήτριας του 1997 Αρουντάτι Ρόι, που θεωρείτο το μεγάλο φαβορί με το Ministry of Utmost Happiness, του Σεμπάστιαν Μπάρι με το Days Without End και του Κόλσον Ουάιτχεντ με το Underground Railroad, που στο μεταξύ έχει αποσπάσει ούτε λίγο ούτε πολύ το Pulitzer αλλά και το βραβείο Arthur C. Clarke.

Προφανώς, δεν γίνεται να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Εμείς οι απανταχού αναγνώστες, πάντως, επωφελούμαστε έτσι κι αλλιώς από το γεγονός ότι ανοίγει η όρεξή μας για ακόμα περισσότερα διαβάσματα γνωρίζοντας σημαντικούς νέους τίτλους της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, ενώ ειδικά εδώ στην Ελλάδα έχουμε να περιμένουμε, από την τελική λίστα, τουλάχιστον το Lincoln in the Bardo (ελληνικός τίτλος: Ο Λίνκολν και η Λήθη) του Σόντερς από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Γ.-Ι. Μπαμπασάκη – και ελπίζουμε και πολλά ακόμα.

Κατά τα άλλα, υπομονή: σε ένα μήνα και κάτι –συγκεκριμένα, στις 17 Οκτωβρίου– θα ξέρουμε και τον νικητή. Μπορεί τα γραφεία στοιχημάτων να δίνουν 2/1 τον Σόντερς, αλλά όπως είδαμε οι φετινές επιλογές δεν καταλαβαίνουν και πολύ από φαβορί…

* * *

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top